hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénz beszél – Párt- és kampányfinanszírozás 2018

2018. 01. 11.
Mi kell egy sikeres választási kampányhoz? Leginkább pénz, de abból nagyon sok. Ennek alapján kiemelten fontos lenne egy jól működő párt- és kampány­finanszírozási rendszer, de az ellenőrző szerepet betöltő Állami Számvevő­szék körüli hangulat mást mutat.

A demokrácia költséges dolog, és nyilvánvalóan nem létezhet szilárd demokrácia működőképes, forrásokkal jól ellátott pártok nélkül.

A 2013-ban elfogadott pártfinanszírozási törvény szakított a pártok állami támogatását alacsonyan tartó hazai gyakorlattal. Az állami támogatás szignifikáns növekedésének pozitív hatása volt az, hogy kihúzta a szőnyeget a rendszerváltás idején felemelkedett pártpénztárnokok alól, akik addig a pártok működtetésének kulcsszereplői voltak. A tisztulást hozó, de az állami támogatással történő visszaélést nem kellő eréllyel szankcionáló szabályozás káros mellékhatásaként viszont a 2014-es választáson tucatszámra jelentek meg az állami támogatásra rá­startoló kamupártok. Egy hazai párt ma az állami támogatások (az Ars Boni cikke szerint átlagosan 82 százalék) mellett tagdíjakból és magánadományokból (átlagosan 8 százalék) fedezheti működési költségeit. Ezt vegyes finanszírozási rendszernek nevezik.

Ezek mellett, kifejezetten kampánycélokra, képviselőnként 1 millió forintnyi támogatást kapnak az államtól. Ezen felül a pártlistát állító pártok az egyéni választókerületi jelöltjeik számától függően további, akár több százmillió forintot elérő összeget is igényelhetnek (ez jelent meg új elemként a 2013-as szabályozásban; a korábbi törvény abból az abszurd hipotézisből indult ki, hogy egy-egy párt kampánya kihozható egyéni jelöltenként egy-egymillió, összesen tehát 176 millió forintból).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!