hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire költi a százmilliókat a palesztin vezetés?
Elzárnák a csapot

2018. 01. 11.
Hatalmas támogatástól eshetnek el Mahmúd Abbászék, miután az amerikai elnök kilátásba helyezte az éves segélyek megvonását.

Donald Trump az év elején a Twitteren tette szóvá, hogy az Egyesült Államok annak ellenére folyósít százmilliókat a palesztin vezetésnek, hogy azok nem igazán törik magukat, hogy tárgyalásokat folytassanak Izraellel. Az elnök ezért a segélyek felfüggesztését helyezte kilátásba, ha a palesztinok továbbra sem hajlandók együttműködni a béke érdekében.

Milliárdok a palesztin vezetésnek

Trump felvetése után egyből megindultak a találgatások, hogy konkrétan milyen lépések követhetik az elnöki figyelmeztetést. Washington juttatta ugyanis a legtöbb segélyt a palesztinoknak az 1994-es oslói egyezmény óta – legalábbis az amerikai konzulátus jeruzsálemi weboldala szerint. Az elmúlt időszakban évente körülbelül 600 millió dollárt kaptak a palesztinok, amely nagyrészt három részből tevődik össze. 

Pénzt kapnak először is az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalától (USAID), amelyen keresztül az amerikai külügyminisztérium biztosít segélyeket a világ különböző országainak. 1994 óta a USAID összesen több mint 5,2 milliárd dollárt folyósított. Ezt a pénzt a Palesztin Hatóság az önnön fejlesztésére és fenntartására, adósságtörlesztésre, az állami és magánszektor gazdasági élénkítésére, infrastrukturális fejlesztésekre, oktatásra, és a Gázai övezet egészségügyi, illetve humanitárius támogatására fordította a közzétett adatok szerint.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!