hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy „démonikus” diktatúra ellen
Budapesten is tüntettek az irániak

2018. 02. 08.
Egy tucat Magyarországon élő iráni ment ki az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetsége elé, és velük magyar támogatóik. A tüntetés békés volt, de radikális (s néhol kissé hibás magyarsággal fogalmazott) jelszavakkal. „Kriminális iszlám hatalmat nem akarunk! Iszlám diktátort nem akarunk!” – írták az egyik transzparensükön. A különböző korú, főleg férfiak az 1979 előtti iráni himnuszt játszották hangosan az épület előtt, miközben az „Elég Rohaniból! Elég a diktatúrából! Elég az Iszlám Köztársaságból!” szavakat skandálták. Az épület elé pedig kitették Irán utolsó sahja, Reza Pahlavi fiának fotóját, „Free Iran” jelszóval.

Hálásak Magyarországnak, ahol szabadon és békében élhetnek, de azt szeretnék, ha hazájuk is legalább annyira szabad lenne, mint Magyarország. Úgy gondolják, hogy országuk jelenleg nem demokratikus, hanem „démonikus” – ahogy ezt egy másik transzparensükön írják.

A tüntetés során készült videofelvétel kedvéért voltak perzsa nyelven is felszólalók. Egy fiatal férfi igen tüzes beszédet mondott, amelyet kérésünkre utólag lefordítottak a számunkra. Ennek segítségével jól megismerhető a tüntetők indíttatása:

„Különböző gondolkodású és felfogású emberek! Mindannyian álljunk ki egymás mellett, fogjunk kezet az iráni rezsim ellen! Legyen olyan országunk, amelyre büszkék lehetünk! Ne olyan ország, amit szégyellünk és még az útlevelünket sem merjük megmutatni. Átkozott az a rendszer, ami 40 éve tetteivel elpusztította a fiatalok becsületét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!