hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mártírok útja: keresztényként Törökországban
Bibliai helyek török földön

2018. 02. 08.
Törökország régi birodalmak, fejlett civilizációk földje, mely ezer szállal kötődik a Biblia világához. Még a gyerekek által közkedvelt Mikulás sem a Lappföldről származott, hanem Szent Miklós a 3. századi Lükia ókori tartományban, a mai Patara nevű török városban született.

 

A karácsony egyik európai emblematikus figuráját pontosan egy éve radikális muzulmánok Isztambulban és több más városban demonstrációikon szörnyként és megfeszítettként ábrázolva gúnyolták. Pedig az ország számos vidéke tanúja volt a kereszténység terjedésének, az üldözések idején a mártírok halálának, az ezer esztendőn keresztül fennálló, görög kultúrájú Bizánci vagy más néven Kelet-római Birodalom történetének, míg az iszlám uralom ki nem szorította a kereszténységet.

Az Ararát-hegy, ahol Noé bárkája megfeneklett, szintén Törökországban található. A Kr.e. 3000-ig visszanyúló történelemmel rendelkező Tárzusz annak a Pál apostolnak szülőhelye, akinek köszönhetően a Római Birodalom kis­ázsiai régiójában keresztény gyülekezetek alakulhattak. Az Újszövetségből ismert Galácia, Bitínia, Piszídia, Kilíkia, Frígia vagy Kappadókia szintén a mai Törökország területén feküdtek, ahogy a Jelenések könyvéből ismert Efézus központú hét kis-ázsiai gyülekezet is, ahol „a pogányok apostola” több évig szolgált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!