hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szavak festője
Becht Rezső, Sopron írófejedelme

2018. 02. 08.
Egy tárgyat lefesteni ecsettel sem könnyű, de a bonyolult emberi lélek ábrá­zolása sokkal nehezebb. Ahhoz, hogy ennek színeit a szavak palettájáról keverje ki valaki, nem mindennapi kifinomult látás és rendkívüli szókincs szükséges.

 

Keveseknek adatik meg, hogy olyan érzékkel írjon az őt körülvevő világról, mint ahogy Becht Rezső tette. A szerző Sopron írófejedelme, a 20. századi magyar szépirodalom egyik jelentős, de mára már csaknem elfeledett alakja. Ennek talán az is oka lehet, hogy – habár magának a munkáinak csak a bibliográfiája majd egy ívnyi kéziratot tölt meg – az író kétnyelvű lévén számos művét németül írta.

Becht 1893. június 5-én született Sopronban, és itt is halt meg 83 évvel később, 1976. július 6-án. Tanulmányait az evangélikus líceumban és Lipcsében, a kereskedelmi főiskolán végezte. Az első világháborúban katona, 1915-től hadifogoly volt. 1920-ban tért vissza szülővárosába. Előbb a Wiener Bankverein soproni fiókjában dolgozott (melyet Sopron elcsatolására spekulálva alapítottak az osztrákok), majd 1926-tól a Soproni Vasárugyár vezető tisztviselője volt különböző beosztásokban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!