hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csepel művek
Újabb feszültségek a baloldalon

2018. 02. 08.
A jelenlegi Országgyűlésben az Együtt politikusa által képviselt Csepel példája jól mutatja, milyen bonyolult helyzetből kellene kormányt váltania az ellenzéki pártoknak. Még ha a Jobbikot ki is vesszük a képletből – amire a valóságban nem lesz lehetőség – a XXI. kerületi mátrix olyan feszültséget generált, hogy a hét elején Juhász Péter már árulózta potenciális szövetségesét. A megosztottság melletti legfőbb probléma persze az, hogy az érintett pártok négy év alatt sem voltak képesek tömegbázist kiépíteni. 

2014-ben a csepeli egyéni körzetben az Együtt jelöltje, Szabó Szabolcs szerzett országgyűlési mandátumot, miután legyőzte a fideszes jelöltet, az azóta „rezsipápának” becézett Németh Szilárdot. Nem meglepő hát, hogy az Együtt idén is Szabót indítja a körzetben. Annál meglepőbb volt azonban, hogy néhány nappal ezelőtt az MSZP bejelentette: saját jelöltet indít a körzetben Bangóné Borbély Ildikó személyében. Ami, ha valóban így lesz, azt jelenti, hogy a két baloldali jelölt „kioltja” egymást, és egy olyan körzetben győzhet a Fidesz, ahol az ellenzék az esélyesebb. Bangóné indítása mindemellett azért is meghökkentő, mert négy éve az összes ellenzéki párt, köztük az MSZP is, arról beszél, hogy úgy lehet legyőzni a kormánypártokat, ha az egyéni körzetekben egy, közös ellenzéki támogatású jelölt indul a kormánypártival szemben.  

Csepelen a helyzet tehát meglepő, mindemellett ellentmondásos is: az Együtt joggal kéri számon, hogy miért nem támogatja az MSZP az ő, egyszer már bizonyított emberét. Ugyanakkor éppen az Együtt az a párt, amelyik kijelentette, hogy a „2010 előtti” pártokkal nem hajlandó összefogni, márpedig az MSZP, amitől most támogatást vár, 2010 előtti párt.

Az MSZP viselkedése is ellentmondásos: a szocialisták arra hivatkoznak, hogy a DK-val kötött megállapodásuk értelmében a 106 egyéni körzetből 60-ban az MSZP, 46-ban a DK állíthat jelöltet, márpedig Csepel az „övék”. Ráadásul, érvelnek tovább a szocialisták, ők megkeresték Szabó Szabolcsot, és felajánlották neki az indulás jogát – igaz, azzal, hogy MSZP-színekben méresse meg magát, ám ezt Szabó visszautasította, mondván, van neki pártja: az Együtt.    

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!