hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan állította meg Germánia szelleme a Római Birodalmat?
Elveszett légiók

2018. 01. 11.
Emlékezz, ó római, hogy hatalmaddal irányítod a világot! – ezzel a Vergiliustól származó ideával vágott neki Augustus, hogy egész Európát a császári sas árnyéka alá hajtsa. Egyetlen nemzet állt ellen: a birodalomverő Germánia.

Marcus Caelius centurio aggódva figyelte, ahogy századát elnyeli a ködös, nyirkos teutoburgi fenyőerdő. Szeptember közepére járt, az esőzések egyre sűrűbben érkeztek, így Germániát maguk mögött hagyva, kitartó menetben vonultak a csúszós, ismeretlen utakon téli szálláshelyükre, a Rajna vonalához.

A 18. légió rangidős századosa – akinek nevét egy sírfelirat őrizte meg – több mint három évtizede szolgálta már Augustus legfőbb álmát: Európa szívének a meghódítását. A császár nagybátyja, a Galliát elfoglaló Caesar találkozott Kr. e. 55-ben először azokkal a vad és harcias germán törzsekkel, akik uralták az északi régiók barbár világát, leigázásuk pedig alapjaiban változtatta volna meg mind az impérium, mind a Nyugat történelmét. A Dániel próféciájában szereplő „negyedik birodalom“ első uralkodója világosan látta ugyanis, hogy Róma jövője nem a bizonytalan keleti kalandokban, hanem a kontinens belsejében található. Ott talál majd nyugalomra az a két évszázada telhetetlen birodalmi szellem, ami királyok és népek sorát taposta el, hogy megvalósítsa Jupiter ígéretét – amit szintén Vergilius jegyzett fel az Aeneasban – egy „határok nélküli birodalomról“.

Germánia szelleme és Pannónia lázadása

Augustus ezért hatalmának megszilárdítása után nagy erőkkel kezdte meg Germánia meghódítását, amit szisztematikus, precíz hadjáratok során tervezett kivitelezni. Először az Alpokban és a Duna vonalán erősítette meg hatalmát, majd a Rajna folyón átlépve az első Germanicus győzelmi címmel felruházott tábornok, Drusus hajtotta végre a császár nagy invázióját a „barbárok“ földje ellen. A kortárs történetírók szerint Róma soha nem vonultatott fel még ekkora haderőt: tizenhárom légió, összesen százezer legionárius menetelt be a mai Németország szívébe, győzelmek sorozatával eltiporva a germán törzsek különböző szövetségeit. Három évnyi masszív hódítás és tíz teljes győzelmet hozó csatát követően, Kr. e. 9-ben Drusus csapatai már az Elba vonalánál álltak, ahol úgy tűnt, váratlanul könnyen hull majd az ölükbe Európa közepe, a birodalom új és hatalmas provinciája.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!