hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 02.09. (XXII/6) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Jogi kiskapuk a menekültügyi rendszerben

A menekültügyi eljárás objektív szempontok alapján állapítja meg a kérelmezők üldözött voltát, sokan viszont a rendszerben lévő jogi kiskapuk kijátszásával próbálják pozicionálni magukat, amivel legtöbbet a valóban rászorulóknak ártanak.

„Modern” kampány a brit hadseregben

Harc közben imádkozó muszlim katona, azonos nemű kapcsolatáról nyíltan beszélő férfi és érzelmi megnyilvánulásaikat vállaló emberek – ezek a brit hadsereg idei toborzó videóinak kiemelt témái.

Netanjahu sem kér a Soros-tervből

Izrael 40 ezer illegális menekültet készül kiutasítani, a tervet külföldről finanszírozott szervezetek bírálják. Izrael a lakosság arányához képest a világ legnagyobb befogadó országa, valamennyi kontinensről érkeznek a zsidó államba bevándorlók. Az európai modelltől eltérően azonban nemcsak abban különböznek, hogy a honosítás alapja a zsidó származás igazolása, hanem abban is, hogy Izrael minden bevándorló esetében törekszik a kulturális felzárkóztatásra. Ez pedig sok esetben emberfeletti feladatnak tűnik, hiszen nemcsak a fejlett világ országaiból költöznek Izraelbe, hanem például Afrikából is.

Belföld

Megbukott a Zuschlag-módszer

A törvényi szabályozás változása miatt várhatóan kevesebb kamu- vagy bizniszpárt indulhat majd az idei választásokon. Ha valaki mégis erre vállalkozik, annak érdemes az eddiginél jóval körültekintőbbnek lennie – erre int Zuschlag János újabb bukása.

Pornó és dizájnerdrogok teszik tönkre a magyar vidéket

Sokkolóak a magyarok pornófogyasztási szokásairól szóló Google-adatok, amelyek döbbenetes korrelációt mutatnak az egyes régiók elmaradottságával.

Egy razzia utóélete

Több ezer ukrán és orosz bűnöző juthatott magyar útlevélhez az elmúlt években a könnyített honosítási eljárást kihasználva. A kormány álláspontja szerint a hatszázezer honosításhoz képest elenyésző a visszaélések száma. Az ellenzék botrányos ügykezelésről és szándékosságról beszél, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal hallgat.

Európai védelem?

Európában a nemzetek határai nem esnek egybe az országhatárokkal. A kisebbségben élők sokszor másodrendű polgároknak érzik magukat, 2018 viszont az áttörés éve lehet.

Hit és értékek

Törékeny birodalmak

Az amerikai tőzsdetörténelem legnagyobb egynapos zuhanása is arra figyelmeztet: az Egyesült Államok törékenyebb, mint gondolnánk. Elbukhat-e Amerika, és ha igen, mi okozhatja a vesztét?

HÁTTÉR

Őrizői vagyunk atyánkfiainak

Miközben az Európai Unió és az ENSZ kereteiben erőfeszítések zajlanak azért, hogy a migrációt emberi joggá gyúrják, az emberi jogi mozgalom pedig az LMBTQ „közösség” természetellenes követeléseinek a zászlóvivőjévé szegődött, a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítése változatlanul falakba ütközik. Ezért is fontos lenne a sikere annak a most zajló európai polgári kezdeményezésnek, ami arra kívánja ösztönözni az EU döntéshozóit, hogy tegyenek megfelelő politikai és jogi lépé­seket az európai nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak garantálására.

Hogyan működik a sejtek belső órája?

Miért hajnalban halnak meg gyakran a kritikus állapotban lévő betegek? Miért növeli a súlyos betegségek kockázatát a rendszeres éjszakázás? Mi a feltétele annak, hogy az alvás valóban pihentető legyen? A válaszhoz a sejtek belső óráinak működését kell megismerni – amiért tavaly három kutató is Nobel-díjat kapott.

„Kötelességem emlékezni és emlékeztetni”

Rátonyi Róbert holokauszttúlélő. Negyven éve él Atlantában, ahol sikeres üzleti karriert futott be, és két gyermeket nevelt fel feleségével. Évtizedekig nem beszélt róla senkinek, hogy mi törént vele a holokauszt idején Budapesten. Idős korában törte meg a csendet.

A kegyvesztett

Öt évtizedet átívelő karrierje során a mozivilág ikonikus alakjává vált, Botrányos életvitele és zaklatási ügyének ismételt előkerülése azonban végleg nem kívánatos személlyé teheti a filmgyártás fellegvárában Woody Allent.

Ez nem az én József Attilám

Mondjad, Atikám! címmel megy a Pesti Színházban a fiatal, tehetséges színész, rendező, író Vecsei H. Miklós József Attila-estje, melyben a monodrámát egy személyben író és rendező Vecsei a 80 éve halott költő előtt tiszteleg.

Csodák a mélyben

Előd László búvárfotós igazi díjhalmozó. Tavaly hatodik alkalommal nyerte meg a búvár­fotózás országos bajnokságát, de volt már az Év Természetfotósa is 2005-ben, és hozott haza első díjat nemzetközi versenyről is.

KÁVÉSZÜNET

Egy magyar sikertörténet

Száz éven át, egészen a második világháborúig virágzott az a zsidó telepes közösség, amely Újpest ipari centrummá válásában kulcsszerepet játszott.

Margaret meséje

„Időszerű” – mondja a média A szolgálólány meséjéről. De vajon az utópia, melyben a termékeny nőket szülésre kényszerítik, tényleg megfeleltethető a mai Amerikának? Utánajártunk: elolvastuk a könyvet.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!