hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Margaret meséje
Hisztéria vagy valóság a szolgálólány?

2018. 03. 08.
„Időszerű” – mondja a média A szolgálólány meséjéről. De vajon az utópia, melyben a termékeny nőket szülésre kényszerítik, tényleg megfeleltethető a mai Amerikának? Utánajártunk: elolvastuk a könyvet.

Az 1984 egy másik utópia évszáma. Nem Orwellé, hanem Margaret Atwoodé. Az akkor 45 éves kanadai írónő Nyugat-Berlinben egy német billentyűzetes, kölcsönkért írógépen kezdte papírra pötyögni A szolgálólány meséjét. Miközben karnyújtásnyira élt a Fal túloldalán valóságként létező diktatúrától, őt az Egyesült Államokban kialakult politikai helyzet aggasztotta. Meg volt róla győződve, hogy Ronald Reagan megválasztásával, melyben nagy szerepet játszott a fundamentalista keresztények Moral Majority nevű mozgalma, az amerikai demokrácia veszélybe került. És hogy a sötét jövő csak úgy kerülhető el, ha intő mese, ha úgy tetszik, disztópia formájában figyelmezteti kortársait.

Egy polkorrekt „klasszikus”

Ebben az elképzelt világban ismeretlen eredetű környezeti szennyeződés miatt a nők nagy része meddővé vált. Ezzel párhuzamosan egy rejtélyes társadalmi csoport lemészárolta a kongresszust és az elnököt, felfüggesztette az alkotmányt és Gileádi Köztársaság néven új államot hozott létre. A nők nem olvashatnak, nem lehet saját tulajdonuk, és szigorú kasztrendszerben kell élniük: a hierarchia csúcsán az új politikai-katonai elit tagjainak, a paran­csnokok feleségei állnak, a felügyelő-végrehajtókat néniknek nevezik, az uralkodó osztály alkalmazottaiként háztartást vezető nők a márták, a közrangú feleségek a gazdasszonyok és végül a szolgálólányok, akiket pusztán megtermékenyítendő testekként kezelnek. A népesedési probléma megoldására ugyanis összegyűjtötték a még fogamzóképes nőket – azokat, akiknek nem első házasságból született gyermekük, emiatt erkölcsileg alkalmatlanoknak nyilvánították a nevelésre, és elszakították a családjuktól őket. Ők egy kiképzőközpontban kapott agymosás után a parancsnokokhoz kerülnek. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!