hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jogi kiskapuk a menekültügyi rendszerben
Rés a pajzson

2018. 02. 08.
A menekültügyi eljárás objektív szempontok alapján állapítja meg a kérelmezők üldözött voltát, sokan viszont a rendszerben lévő jogi kiskapuk kijátszásával próbálják pozicionálni magukat, amivel legtöbbet a valóban rászorulóknak ártanak.

Magának a menekültstátusznak nemzetközi gyökerei vannak, melynek egyik központi eleme a már hazánkban is sokat emlegetett genfi egyezmény.

A dokumentumot 1951-ben fogadta el az ENSZ. Az egyezmény meghatározza azokat a kritériumokat, amelyek alapján valakit menekültnek lehet minősíteni, valamint definiálja, milyen jogvédelem, támogatás és szociális jogok illetik meg. A nemzetközi dokumentum meghatározza a menekültek kötelezettségeit is a befogadó állammal szemben, és leszögezi, hogy bizonyos kategóriákba tartozó személyek – például háborús bűnösök, súlyos bűncselekmények elkövetői – nem kaphatnak menekültstátuszt. Ezek mellett kiemelt figyelmet fordít a kiskorú kérelmezők védelmére, szem előtt tartva a család egységének az elvét.

Ki a menekült?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!