hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csodák a mélyben
Búvárfotózás nagylátószögben

2018. 03. 08.
Előd László búvárfotós igazi díjhalmozó. Tavaly hatodik alkalommal nyerte meg a búvár­fotózás országos bajnokságát, de volt már az Év Természetfotósa is 2005-ben, és hozott haza első díjat nemzetközi versenyről is.

A tavaly novemberi győzelmed előtt évekre „visszavonultál” a versenyzéstől. Miért?

– Remélem, nem hangzik nagyképűen, de tapintatosan megkértek rá, hogy egy ideig maradjak távol a versenyektől, vagy csak zsűrizzek. Ez a „félreállás” igazából nem okozott törést, mert sosem a díjak gyűjtése motivált. Nem valamiféle fotózási „sportteljesítményre” utazom, nem is a technikai bravúrok hoznak igazán lázba. Nekem a víz alatti világ megörökítése inkább egyfajta alkotási szükséglet, igény.

Egyébként a fényképezés az alapszakmám, jó értelemben vett iparos vállalkozásom van: főként iskoláknak fotózok tablóképeket, osztályképeket. Ma is ezzel keresem a kenyerem. Nem mondom, hogy nem élvezem ezt is, mert nagyon hálás dolog gyerekeket, közösségeket megörökíteni. De amikor 1997-ben búvárkodni kezdtem – ahová persze magától értetődően vittem a gépemet egy kölcsönkapott tokkal – akkor az elém táruló szépség kihozta belőlem azt a rég elrejtett vágyat, hogy a kamerámba végre „művészként” és ne mesteremberként nézzek bele.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!