hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Őrizői vagyunk atyánkfiainak
A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezésről

2018. 02. 08.
Miközben az Európai Unió és az ENSZ kereteiben erőfeszítések zajlanak azért, hogy a migrációt emberi joggá gyúrják, az emberi jogi mozgalom pedig az LMBTQ „közösség” természetellenes követeléseinek a zászlóvivőjévé szegődött, a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítése változatlanul falakba ütközik. Ezért is fontos lenne a sikere annak a most zajló európai polgári kezdeményezésnek, ami arra kívánja ösztönözni az EU döntéshozóit, hogy tegyenek megfelelő politikai és jogi lépé­seket az európai nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak garantálására.

A Minority SafePack elnevezésű kezdeményezést az őshonos nemzeti kisebbségek legnagyobb európai ernyőszervezete, az RMDSZ részvételével működő Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) indította el. A szervezet több mint harminc európai országból mintegy kilencven tagszervezetet számlál. A kezdeményezés sikeréhez – ahhoz, hogy az EU a napirendjére vegye a kérdést – legalább egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni 2018. április elejéig úgy, hogy a támogató nyilatkozatok száma legalább hét EU-tagállamban elérje az adott tagállamra vonatkozóan előírt küszöbértéket. A szervezők szerint február elején az aláírások száma már meghaladta a 600 ezret.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke a minap egy berlini médiafórumon kérte a médiaorgánumok segítségét a Minority SafePack népszerűsítésében:

„Öröm lett volna számomra, ha azt jelenthettem volna be, hogy már összegyűlt az egymillió aláírás, és amit ezután gyűjtünk, azzal az európai kisebbségek ügyének fontosságát nyomatékosíthatjuk. De sajnos még nem tartunk itt. A mintegy 50 milliós európai kisebbség megszólítása nehezebb feladat, mint elsőre gondoltuk, és a többséget meggyőzni képes üzenetek megtalálása sem egyszerű. Tagszervezeteink közül csupán néhány rendelkezik azzal a tudással, gyakorlattal, erőforrásokkal és elszántsággal, amely egy ilyen nagyívű kampány megvalósításához szükséges… Hiszek benne, hogy össze fogjuk gyűjteni az egymillió aláírást, de ehhez keményen kell küzdenünk az utolsó pillanatig. Az idő szorít: már csupán két hónap áll rendelkezésünkre. Tisztában vagyunk az óriási felelősséggel, amely ránk hárul, és bízunk a kisebbségi összefogás erejében” – mondta a FUEN elnöke.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!