hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európai védelem?
Harc az őshonos kisebbségek jogaiért

2018. 03. 08.
Európában a nemzetek határai nem esnek egybe az országhatárokkal. A kisebbségben élők sokszor másodrendű polgároknak érzik magukat, 2018 viszont az áttörés éve lehet.

A határon túli magyarok helyzetét erősen befolyásolja az Európán belül uralkodó nemzetiségi politika, ami jelenleg a hiányos/szerény/szegényes kifejezéssel adható vissza a legjobban.

Az Európai Unió előtt jelenleg két lehetőség van a nemzetiségek védelmére: egyrészt egy uniós kisebbségvédelmi rendszer kiépítése, amit megnehezít, hogy az unió alapító dokumentumai szerint a nemzetiségi jogok kérdése elsősorban tagállami hatáskörbe tartozik. A másik lehetőség a régiók helyzetének megerősítése lenne, bár ezen szabadságjogok csak közvetve tudnák javítani a kisebbségek helyzetét.

„Tudatosítanunk kell, hogy az EU-ban nagyon sok kisebbséghez tartozó polgár diszkriminálva érzi magát” – mondta Claude Moraes, az állampolgári jogok biztosa 2017 decemberében, felhíva a figyelmet a nemzetiségi kérdés mihamarabbi uniós rendezésének fontosságára. A tényleges megoldáshoz viszont elengedhetetlen, hogy az uniós döntéshozók különbséget tegyenek az őshonos és bevándorló kisebbségek között. A kisebbségek ilyen szintű megkülönböztetését azonban sok uniós döntéshozó diszkriminációnak tartja, ami akadályozza az őshonos kisebbségek speciális védelmét az unióban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!