hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európai védelem?
Harc az őshonos kisebbségek jogaiért

2018. 03. 08.
Európában a nemzetek határai nem esnek egybe az országhatárokkal. A kisebbségben élők sokszor másodrendű polgároknak érzik magukat, 2018 viszont az áttörés éve lehet.

A határon túli magyarok helyzetét erősen befolyásolja az Európán belül uralkodó nemzetiségi politika, ami jelenleg a hiányos/szerény/szegényes kifejezéssel adható vissza a legjobban.

Az Európai Unió előtt jelenleg két lehetőség van a nemzetiségek védelmére: egyrészt egy uniós kisebbségvédelmi rendszer kiépítése, amit megnehezít, hogy az unió alapító dokumentumai szerint a nemzetiségi jogok kérdése elsősorban tagállami hatáskörbe tartozik. A másik lehetőség a régiók helyzetének megerősítése lenne, bár ezen szabadságjogok csak közvetve tudnák javítani a kisebbségek helyzetét.

„Tudatosítanunk kell, hogy az EU-ban nagyon sok kisebbséghez tartozó polgár diszkriminálva érzi magát” – mondta Claude Moraes, az állampolgári jogok biztosa 2017 decemberében, felhíva a figyelmet a nemzetiségi kérdés mihamarabbi uniós rendezésének fontosságára. A tényleges megoldáshoz viszont elengedhetetlen, hogy az uniós döntéshozók különbséget tegyenek az őshonos és bevándorló kisebbségek között. A kisebbségek ilyen szintű megkülönböztetését azonban sok uniós döntéshozó diszkriminációnak tartja, ami akadályozza az őshonos kisebbségek speciális védelmét az unióban.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!