hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu sem kér a Soros-tervből
Bibi bekeményít

2018. 02. 08.
Izrael 40 ezer illegális menekültet készül kiutasítani, a tervet külföldről finanszírozott szervezetek bírálják. Izrael a lakosság arányához képest a világ legnagyobb befogadó országa, valamennyi kontinensről érkeznek a zsidó államba bevándorlók. Az európai modelltől eltérően azonban nemcsak abban különböznek, hogy a honosítás alapja a zsidó származás igazolása, hanem abban is, hogy Izrael minden bevándorló esetében törekszik a kulturális felzárkóztatásra. Ez pedig sok esetben emberfeletti feladatnak tűnik, hiszen nemcsak a fejlett világ országaiból költöznek Izraelbe, hanem például Afrikából is.

Néhány éve jártam egy Jeruzsálem közelében fekvő oktatási központban, ahol Etiópiából érkező bevándorló családokat helyeztek el. Sejtettük, hogy a tanítóknak és a szociális munkásoknak nincs egyszerű feladatuk, mert nemcsak a nyelvet kell elsajátíttatni az etióp családokkal, hanem civilizációs ismereteket is, de így is meglepett, mennyire az alapoktól kell kezdeni az integrációt. A sivatag és szavanna határáról érkező etiópok mintha időutazók lettek volna, gyakorlatilag a modern városi élet egyetlen elemét sem ismerik, ennek ellenére egy-másfél év alatt a szakemberek fel tudják készíteni őket arra, hogy önálló életet kezdhessenek Izraelben. Azt azonban a vendéglátónk is elismerte, hogy az első generációs felnőttek között sokan nem érzik otthon magukat a nyugatias civilizációban, viszont gyermekeik már teljesen izraeliként nőnek fel. Ez az integrációs szándék Európában hiányzik vagy legfeljebb a szavak szintjén létezik. 

Viszont a délről érkező migrációs nyomás, párosulva a válságövezetekben tapasztalható felfordulással, az elmúlt években Izraelben is éreztette hatását. A jeruzsálemi kormány egy darabig tolerálta a helyzetet, ám most megelégelték, hogy tízezer számra érkeznek az országba Afrikából – elsősorban Eritreából és Szudánból – illegális bevándorlók, akik semmiféle jogalappal nem rendelkeznek. Túlnyomó részük 2013 előtt érkezett a Sínai-félszigeten keresztül, tehát már legalább öt évet Izraelben töltöttek, de vannak, akik a 2000-es évek eleje óta itt tartózkodnak. Az illegális bevándorlók száma radikálisan visszaesett azt követően, hogy az izraeli kormány drótkerítést épített Egyiptommal közös határán.

A kerítés a migránshullámot feltartóztatta, de a már az országban lévők helyzetére nem kínált megoldást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!