hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy razzia utóélete
Juthattak-e bűnözők magyar útlevelekhez?

2018. 03. 08.
Több ezer ukrán és orosz bűnöző juthatott magyar útlevélhez az elmúlt években a könnyített honosítási eljárást kihasználva. A kormány álláspontja szerint a hatszázezer honosításhoz képest elenyésző a visszaélések száma. Az ellenzék botrányos ügykezelésről és szándékosságról beszél, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal hallgat.

Kormányhivatali dolgozókra csapott le a rendőrségi kommandó január végén Hajdúdorogon. A bilincsben elvitt és azóta előzetes letartóztatásba helyezett állami alkalmazottak hamis okiratok – magyar útlevelek – megszerzésében segíthettek ukrán magánszemélyeknek.

A sajtó évek óta cikkezik az ukrán határ környékén dúló útlevélbizniszről. A csalók a 2010-es, kettős állampolgárságról szóló törvény végrehajtásában mutatkozó réseket használják ki, hogy jó pénzért magyar útlevélhez juttassanak boldog-boldogtalant, köztük bűnözőket, drogdílereket, maffiózókat.

A határon túli magyarok honosítását lehetővé tevő törvény szerint egy Ukrajnában élő magyar származású személy úgy kaphat magyar útlevelet, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál okiratokkal igazolja származását, majd kérvényezi a honosítását. Miután elfogadták a kérvényét, leteszi az állampolgársági esküt, és megkapja a honosítási okiratot és a személyi igazolványát. Ezekkel az okmányokkal bármelyik kormányablaknál igényelhet magának útlevelet: új fényképet készítenek róla, ujjlenyomatot vesznek, és néhány hét elteltével át is veheti az útlevelét. A csalók azzal élnek vissza, hogy sem a honosítási okiraton, sem a személyi igazolványon nincs fénykép, a kormányablakok ügyintézői pedig gyakran nem kérnek fényképes igazolványt az útlevélkérelmezőtől. Így az igénylő bárki lehet. A valódi okmányok pedig olyan, többnyire mélyszegénységben élő kárpátaljai magyaroktól származnak, akik saját személyiségük eladásával próbálnak enyhíteni nyomorúságos helyzetükön.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!