hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Törékeny birodalmak
Mi jelzi azt, ha egy hatalom lejtőre kerül?

2018. 02. 08.
Az amerikai tőzsdetörténelem legnagyobb egynapos zuhanása is arra figyelmeztet: az Egyesült Államok törékenyebb, mint gondolnánk. Elbukhat-e Amerika, és ha igen, mi okozhatja a vesztét?

A birodalmakat is kikezdi a rozsda – erre figyelmeztet a történelem, amint arról a Hetek januári cikksorozata is írt Róma és a germán hódítók évszázadokon átnyúló végzetes tusája kapcsán. A konf­liktusnak végül egy olyan szintézis lett az eredménye, ami újabb ezer évig fennállt, ám végül a Szent Római Birodalom is elbukott egy újabb imperátor előtt. Napóleon azonban csak szikra volt a történelemben, és vele együtt Európa világuralma is véget ért. A globális hatalom központja az elmúlt több mint két évszázadban kikerült a kontinensről, előbb a Csatorna másik oldalára, majd az óceánon is túlra.

Soha nem létezett olyan világhatalom, mint amivé a 20. század elejére a Brit Birodalom vált. Waterloo után elkezdődött a Pax Britannica évszázada, az a példátlan ipari-pénzügyi és katonai terjeszkedés, amelynek eredményeként az első világháború utáni években a földön élő minden negyedik ember a brit korona alattvalója lett, és az összes kontinenst figyelembe véve a teljes szárazföldi terület 24 százaléka felett a Union Jack lobogott – a tengerekről nem is beszélve.

A brit világbirodalmat sokan tekintették ellenségüknek, de uralma rendíthetetlennek tűnt. Jól jelképezte ezt az 1837-től egészen az új évszázad hajnaláig hatvannégy éven át uralkodó Viktória királynő. Kilenc gyermeke és harmincnégy unokája közül huszonhat a kontinens uralkodóházaiba és főnemesi családjaiba házasodott, ezért Viktóriát „Európa nagymamájaként” is emlegették. Anglia hatalmas gyarmatbirodalmat uralt, berendezkedése azonban különbözött a korábbi elnyomóktól. Miközben, ha kellett, habozás nélkül bevetette katonai erejét érdekei védelmében, a brit koronához tartozó hatalmas területeken honosította meg a keresztény civilizációt. A 19. század végén negyvenhét különböző domíniumban több mint tízezer brit misszionárius szolgált, így nem alaptalanul jelentette ki a sokáig Londonban élő Karl Marx, hogy „a kereszténység megdöntéséhez előbb el kell pusztítani a Brit Birodalmat”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!