hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megbukott a Zuschlag-módszer
Inog a kamupártok rendszere?

2018. 02. 08.
A törvényi szabályozás változása miatt várhatóan kevesebb kamu- vagy bizniszpárt indulhat majd az idei választásokon. Ha valaki mégis erre vállalkozik, annak érdemes az eddiginél jóval körültekintőbbnek lennie – erre int Zuschlag János újabb bukása.

Úgy tűnik, az egykori szocialista országgyűlési képviselő nem tud szabadulni a fiktív szervezetektől. A kétezres évek elején a legfiatalabb honatyaként papíron beszervezett párttagokkal igyekezett maga alá gyűrni a kiskunhalasi és a Bács-Kiskun megyei MSZP-szervezeteket (és hasonló modellel operáltak Vas megyében is). Később emelte a tétet, és fiktív civil egyesületekkel pályázatokon több mint 70 millió forintot nyert el, felhasználásukat pedig kamu beszámolókkal igazolta. Ez utóbbiért hat évet ült.

Zuschlag a napokban újra előzetes letartóztatásba került, mégpedig azért, mert – a gyanú szerint – egy bűnszövetség keretében társaival négy pártot indított volna az áprilisi választásokon, illegálisan megszerzett adatok felhasználásával. Ezzel pedig több száz millió forintnyi kampánytámogatáshoz tudtak volna jutni. A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak több embert is megkerestek, hogy a pártok nevében induljanak a választáson. A jelöltséghez szükséges fejenkénti 500 ajánlást unortodox módon kívánták összegyűjteni: egy hacker segítségével egy biztosításközvetítő cég adatbázisából csaknem kilencezer választópolgár adatait szerezték meg. Az ajánláshoz a szintén szükséges személyi számot pedig telefonon igyekeztek kicsalni a listán szereplőktől.

Ezzel Zuschlag és társai – amennyiben a gyanú beigazolódik – továbbfejlesztették volna a 2014-es bizniszpárt modellt. Akkor ugyanis, a korábban megváltoztatott választási törvény miatt, minden addiginál könnyebb és érdemesebb volt pártot indítani a választásokon, akkor is, ha esélyük sem volt a parlamentbe kerülésre. Négy éve összesen 18 párt tudott országos listát állítani (vagyis  volt legalább 27 egyéni jelöltje) – ők a jelölteknek járó egymillió forinthoz további listás állami támogatást kaptak, így összesen minimum 177 millió, maximum 706 millió forinthoz juthattak. Bár két százalékos eredmény alatt a jelölteknek vissza kellett fizetniük a rájuk jutó egymillió forintot, a pártoknak pedig részletesen el kellett számolniuk, hogy mire költötték a pénzt, ennek nem volt visszatartó ereje. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!