hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Kötelességem emlékezni és emlékeztetni”
Rátonyi Róbert története

2018. 03. 08.
Rátonyi Róbert holokauszttúlélő. Negyven éve él Atlantában, ahol sikeres üzleti karriert futott be, és két gyermeket nevelt fel feleségével. Évtizedekig nem beszélt róla senkinek, hogy mi törént vele a holokauszt idején Budapesten. Idős korában törte meg a csendet.

Egyenruhás iskolások érkeznek az atlantai William Breman Heritage Múzeumba, ahol egy nyolcvanas éves elegáns úriember fogadja őket. Miután helyet foglalnak, a férfi a pódiumhoz lép, és a gyerekkoráról kezd mesélni a fiataloknak. A gyerekkoráról, amelyet zsidó polgári családban, Budapesten élt meg. Kivetítőn mutat fotókat a szüleiről, nagyszüleiről. Népes család volt az övék, hiszen édesapjának nyolc, édesanyjának pedig kilenc testvére volt. A fekete-fehér családi fotókon boldog fiatalok és mosolygós felnőttek láthatók. Mintha nem is az 1930-as években készültek volna a felvételek.

Az előadás hamar drámai fordulatot vesz. Rátonyi Róbert a második világháborúról kezd beszélni, és elismeri, hogy a felhőtlen gyermekkori élete nem tartott sokáig. 1942-ben édesapját a nácik munkaszolgálatra vitték, ahonnan ritkán, és aztán soha nem tért vissza. 1944 nyarán pedig családtagjai jelentős része a koncentrációs táborokban vesztette életét.

Az amerikai tinédzserek feszülten figyelik a holokauszttúlélőt. Tekintetükben értetlenség, amit a holokauszt borzalmai hallatán mindenki átél, ám választ még soha, senki nem kapott rá, hogy mindez mégis hogyan történhetett meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!