hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 05.04. (XXII/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mi köze Iránnak Észak-Koreához?

A történelmi koreai találkozó és a kezdődő békefolyamatok hidegzuhanyként érték a perzsa rezsimet. Összehangolt atomprogram, bővülő rakétaarzenál és évtizedes háborús fenyegetés. Ennek vethet véget Trump.

Ki lesz első az egyenlők közt?

Kétsebességes Európa, monetáris unió, Európai Egyesült Államok – Számtalanszor hallott kifejezések, amelyek teljes Mértékben megfordíthatják Európa, és benne Magyarország jövőjét. Angela Merkel Németországának erőteljes befolyását egyre inkább gyengíti Emmanuel Macron ideológiája.

Katonai játszmák a Közel-Keleten

A legutóbbi koalíciós rakétacsapások ellenére az Egyesült Államok kifelé tart a szíriai konfliktusból. Eközben a hát­térben proxy háború zajlik Izrael és Irán között, amit pedig az oroszok nem néznek jó szemmel.

Belföld

A Fidesz és az Önkormányzatok

Két éve tartja magát az a vélekedés, hogy egy újabb kétharmados kormánypárti győzelem esetén megszüntetnék a kistelepülési önkormányzatokat. A választási eredmény részletes elemzése azonban azt mutatja, ezzel leginkább saját magának ártana a Fidesz.

Nyolcadik után megnő a lemaradás

Tíz éve gyenge az országos kompetenciaméréseken a diákok összteljesítménye, de ennek nincs különösebb hatása az oktatáspolitikára. Úgy tűnik, csak a szereplők változnak: Balog Zoltán távozik a posztjáról, viszont a humán ágazatokat tömörítő minisztérium megmarad.

Hit és értékek

Kaliforniai álom

Ha Kalifornia önálló állam lenne, a világ ötödik gazdasági hatalmaként tartanánk számon. Számos területen viszont már most világelső, Az a hely, ahonnan a jövőt is diktálják. Kalifornia történetét álmok, víziók, felfedezések, nagy megtérések és nagy bűnök formálták.

HÁTTÉR

Tartósabb lesz-e a koreai béke, mint az iráni atomalku?

Milyen szerepe volt Donald Trumpnak A két Korea váratlan közeledésében? Miért kritizálja az elnök a 2015-ös iráni atomalkut, és képes lesz-e ennél jobb megállapodást kötni Kim Dzsong Unnal?

Stop Kásler

Megszámoltam: április 25. és május 1. között egy hét alatt kereken 55 (ötvenöt) cikk foglalkozott azokkal a kijelentésekkel, amelyeket Kásler Miklós miniszterjelölt mondott (vagy neki tulajdonítanak). Nincs ebben semmi különös, hiszen az egyik csúcsminisztérium új első emberéről van szó. A cikkek túlnyomó része azzal a céllal íródott, hogy bebizonyítsa: Kásler professzort ezek a kijelentések alkalmatlanná teszik a miniszterségre. Ezzel sincs gond, hiszen ha egy fontos kormányzati posztra ajánlott jelölt valóban vállalhatatlan állításokat tesz, ak­kor jobb időben korrigálni. A sajtó betölti feladatát, őrkutyaként (watchdog) gondosan óvja a közélet egészségét.

Délkelet-Európa a népvándorlás legnagyobb vesztese

Rendkívüli állapotként értékelte a horvátországi elvándorlás miatt kialakult helyzetet nemrég a horvát államfő. Tény, hogy a rendszerváltás óta tartó kelet-európai exodus legnagyobb vesztesei a délkelet-európai országok, melyekhez képest hazánk helyzete még kedvezőnek mondható.

Kényszerített eutanázia

Bírói döntés nyomán kapcsoltak le egy 23 hónapos brit kisfiút az őt életben tartó gépekről. Alfie Evans egy hétig küzdött az életéért, miközben kórházi ajtaját rendőrök őrizték a szüleitől.

Jézus és az erdélyi medvepásztor

Szellő már bő fél órája lakmározik, amikor két társa megérkezik, és csatlakozik a piknikhez. Ámulva figyeljük a medvevacsorát, miközben a nap lassan alábukik a Hargita csúcsai mögé. Ideális alkalom, hogy a boldogságról beszélgessünk. (2018. 05.04.)

KÁVÉSZÜNET

Iskolai bántalmazás modern módra

Sok ezer gyerek indul el naponta félelmekkel telve az iskolába, mert annyira tart zaklatóitól, akik az udvaron, a folyosón vagy az öltözőben csak arra várnak, hogy őt elkaphassák. A 25 éves Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetőjével, Csekeő Borbálával beszélgettünk a kortárs bántalmazásról. 

Kiruccanás Szlovéniába

Délnyugati szomszédunk népszerűbb, mint valaha, főleg ahhoz képest, hogy csak kétmillióan lakják. A kis Svájcként emlegetett Szlovéniában azonban sok olyan érdekesség van, amiről még az országot jól ismerők sem hallottak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!