hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kaliforniai álom
Már 500 éve ide képzelték a Földi paradicsomot

2018. 05. 03.
Ha Kalifornia önálló állam lenne, a világ ötödik gazdasági hatalmaként tartanánk számon. Számos területen viszont már most világelső, Az a hely, ahonnan a jövőt is diktálják. Kalifornia történetét álmok, víziók, felfedezések, nagy megtérések és nagy bűnök formálták.

„Tudd, hogy az Indiáktól jobbra van egy Californiának nevezett sziget, nagyon közel a Földi Paradicsom partjaihoz; fekete nők lakják, férfiak nincsenek közöttük, úgy élnek, akár az Amazonok” – így írta meg több mint 500 éve, a kor bestseller szerzője, Garci Rodríguez de Montalvo nagyívű utópiáját az amerikai kontinens titokzatos túloldaláról, ahol szerinte az arany az egyetlen létező fém, a földön drágagyöngyök hevernek, lakói pedig olyan harcos fekete amazonok, akik a muszlimok oldalán a keresztények ellen harcolnak. A spanyol szerző annyira népszerű volt, hogy Cervantes még Don Quijote könyvtárában is kitüntetett helyen sorolja fel a könyveit, amelyek közül a fantasztikus álomvilágban játszódó spanyol lovagregény, a Las sergas de Esplandián kalandjai a következő évtizedekben szinte minden Újvilágba utazó kalandor kötelező olvasmánya lett.

A szerencséjüket kereső hajósok hosszú hónapokon át hánykolódtak az Atlanti-óceánon és közben Rodríguez soraiban elmerülve képzelték maguk elé a „földi Paradicsom határát”. Köztük volt az Azték Birodalmat leigázó híres konkvisztádor, Cortez is, akit az Esplandián kalandjai inspiráltak a nagy utazásra, és később több expedíciót is küldött Kalifornia megtalálására. A kortársak sorát megihlető könyv rejtélye, hogy bár az 1504-ben elhunyt író sosem hagyta el Európát, mégis pontosan előrejelezte, olvasói merre találják majd meg azt a szigetet, ahol az örök boldogság és gazdagság vár rájuk. Na meg persze Kalifornia leszbikus uralkodója, a muszlim hitű Calafia királynő (akinek neve a „kalifa” szóból származik) országában csak nők és szuperintelligens, halálos erejű griffek élnek. A királynő amazon harcosokból és griffekből messze földön rettegett hadsereget állít fel, és történet szerint átutazik az óceánon, hogy Allah nevében elpusztítsa a kereszténységet. Bár a lovagregény végén a királynő jó útra tér és keresztény lesz, a köztudatban mégis az eredeti pajzsos amazon maradt meg, akinek fiktív személyét mint „Kalifornia szellemét” ábrázolták a következő évszázadokban.

A képzeletbeli királynő hívó szavára – a sok felfedező és kalandor közül – végül Juan Rodríguez Cabrillo embe­rei érkeztek meg először. Ők viszont a nők uralta gazdag birodalom helyett csak békésen vadászó és gyűjtögető bennszülötteket találtak a sziklás és kopár partvidéken. A mély csalódás ellenére a névadás egyértelmű volt, hiszen Kalifornia pont ott feküdt, ahol Rodríguez leírta. Később portugál és brit felfedezők (köztük a híres Sir Francis Drake is) nekiláttak a regényből elhíresült terület feltérképezésének. Olyan mély tisztelettel kezelték a leszbikus amazonkirályság híres történetét, hogy az európai térképeken még akkor is szigetként ábrázolták Kaliforniát, amikor már tudták, hogy valójában az csupán egy keskeny félsziget a Csendes-óceán partvidéke mentén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!