hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiruccanás Szlovéniába
Kamniki napló

2018. 05. 31.
Délnyugati szomszédunk népszerűbb, mint valaha, főleg ahhoz képest, hogy csak kétmillióan lakják. A kis Svájcként emlegetett Szlovéniában azonban sok olyan érdekesség van, amiről még az országot jól ismerők sem hallottak.

Így voltunk ezzel mi is, amikor lehetőség adódott egy hétvégi kirándulás keretében ellátogatni ide. A bámulatosan szép és változatos országba érve az egyik legfeltűnőbb dolog a tisztaság, de ugyanakkor megvan benne a volt jugoszláv tagállamok retro romantikája is. Miután a Dunántúlnyi nagyságú ország területének több mint felét erdő borítja, 90 százalékát pedig hegyek, így nem véletlen a jelző: Európa zöld szíve. A vidéki táj elképzelhetetlen a tipikus és sokféle szénaszárító nélkül, de láthatóan nagy hagyománya van a kiskertek művelésének is.

Kis kitérővel Trojaneban tartunk egy rövid pihenőt, a kihagyhatatlan óriásfánk (szlovénül trojanski krofi) kedvéért, mely töretlen népszerűségét habkönnyű tésztájának és nagy méretének köszönheti. A töltelék eredetileg házi készítésű baracklekvár, de ma már a csokistól a vaníliasodósig minden kapható. Persze a sütödében más ízletes pék- és cukrászsüteményt is kóstolhatunk, például a szintén híres bledi krémest. A fánkot majszolva megtudjuk: nem véletlenek a kirakatokban sorakozó kisebb-nagyobb plüssmacik, ugyanis Szlovéniában mintegy négyszáz barnamedve él – ez a világon a legsűrűbb medvepopuláció!

Az „élet fánkos oldala” után a meseszép vidéken továbbhaladva üde zöld rétek, festői alpesi tavak váltakoznak, melyek egyre több turistát vonzanak. Mint hírlik is: a külföldi vendégek száma 17 százalékkal nőtt tavaly, és minden eddiginél nagyobb médiaérdeklődést tapasztaltak. Sokak kíváncsiságát felkeltette Szlovénia azzal is, hogy itt található Melania Trump szülővárosa, Novo Mesto. Mára Szlovéniát egyrészt a világ legvonzóbb országai közé sorolják, másrészt számos rangos díjat nyert a fenntartható turizmus és a marketing terén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!