hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Délkelet-Európa a népvándorlás legnagyobb vesztese
Rendkívüli állapot

2018. 05. 03.
Rendkívüli állapotként értékelte a horvátországi elvándorlás miatt kialakult helyzetet nemrég a horvát államfő. Tény, hogy a rendszerváltás óta tartó kelet-európai exodus legnagyobb vesztesei a délkelet-európai országok, melyekhez képest hazánk helyzete még kedvezőnek mondható.

„A fiatalok elhagyják Horvátországot a jobb élet reményében. Amikor nemrég arról beszéltem, hogy konkrét demográfiai intézkedésekre van szükség, azt mondták, túlzásokba esem. Horvátországból csak tavaly 80 ezer ember költözött el. Mi ez, ha nem rendkívüli állapot, amely rendkívüli intézkedéseket követel?” – idézte nemrégiben Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfőt az MTI tudósítója.

Az ENSZ adatai szerint 2015-ben már közel 600 ezer horvát állampolgár dolgozott külföldön, ami a 4,2 millió lakosú ország 14 százaléka, s azóta a számuk folyamatosan nőtt. Összevetésképp Magyarországon félmilliósra teszik a kivándoroltak számát, ami 5 százalékos lakosságarányt jelent, s ez évente 30-40 ezer fővel nő, míg a nálunk jóval kisebb lakosságú Horvátországban tavaly már 80 ezren hagyták el az országot.  

A horvát államfő kijelentette: az állami vezetők elsődleges feladata, hogy megteremtsék a feltételeket a tisztességes élethez, s ehhez megfelelő cselekvési tervet dolgozzanak ki. 1996 óta ugyanis a horvátok már az ötödik népesedési stratégia kidolgozásánál tartanak, ám eddig egyiket sem sikerült megvalósítaniuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!