hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kényszerített eutanázia
Alfie Evans halálának politikai oka

2018. 05. 31.
Bírói döntés nyomán kapcsoltak le egy 23 hónapos brit kisfiút az őt életben tartó gépekről. Alfie Evans egy hétig küzdött az életéért, miközben kórházi ajtaját rendőrök őrizték a szüleitől.

Még nem telt el egy év azóta, hogy Charlie Gard, egy ritka genetikai betegségben szenvedő kisfiú ügye megrázta a brit és nemzetközi közvéleményt, máris egy hasonló eset történt. Alfie Evanst szintén szülei tiltakozása ellenére, a bírókkal és egészségügyi személyzettel vívott reménytelen jogi küzdelem után kapcsolták le az őt életben tartó gépekről. Az orvosok azt mondták a bíróságon, ahol a huszonhárom hónapos kisfiú sorsáról döntöttek, hogy a ritka idegrendszeri betegségben szenvedő kisfiú közvetlenül azután meghalna, hogy lekapcsolják az őt életben tartó gépekről. A testület a szülők akarata és egy olasz katolikus kórház felajánlott segítsége ellenére elrendelte a kezelés leállítását. Alfie azonban majdnem egy teljes hétig küzdött az életéért: az oxigén és a táplálék mesterséges pótlásának megvonásával tulajdonképpen lassan halálra éhezett és megfulladt. Az ajtaját közben rendőrök őrizték, nehogy a szülők megpróbálják elszállíttatni az Olaszországból küldött, kint várakozó helikopteren.

Életek az állam kezében

„Méltósággal meghalni” egyáltalán nem ezt jelenti. Pedig a bírók erre hivatkoztak döntésük indoklásában. Arra, hogy az utazás árt a kisfiúnak („nem a legjobb érdekeit szolgálja”), ami értelmetlen annak fényében, hogy a maradás a biztos és rövid időn belül bekövetkező halált jelentette számára. Ha Alfie-nak már semmi vesztenivalója nem maradt, még ha Rómában nem is tudták volna meghosszabbítani az életét, vagy javítani az állapotát, miért nem lehetett legalább megpróbálni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!