hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Fidesz és az Önkormányzatok
Lesz-e helyhatósági Reform 2019-ig?

2018. 05. 03.
Két éve tartja magát az a vélekedés, hogy egy újabb kétharmados kormánypárti győzelem esetén megszüntetnék a kistelepülési önkormányzatokat. A választási eredmény részletes elemzése azonban azt mutatja, ezzel leginkább saját magának ártana a Fidesz.

Nemrég közölte az Állami Számvevőszék, hogy három település esetén az állami támogatások felfüggesztését kezdeményezi különféle szabálytalanságok miatt. Az első hallásra nem túl érdekes hír azért vált mégis jelentőségteljessé, mert ismét lendületet adott egy régóta forgalomban lévő spekulációnak, mely szerint a Fidesz előbb-utóbb kiüresíti az önkormányzatok rendszerét, ezzel tovább növelve befolyását.

Folyosói pletykák nyomában

Két éve tarja magát az a névtelen forrásokra épülő pletyka, hogy újabb kétharmados győzelme esetén a kormánypárt megszüntetné a kétezer főnél kisebb települések önkormányzatát. Hogy a híresztelés valódi félelmeket gerjesztett az érintettekben, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Orbán Viktor négy nappal a választás előtt levélben biztosította a kistelepülési polgármestereket, nem készül ilyesmire: „Magyarország számára különösen fontosak aprófalvaink és kistelepüléseink. Azért dolgozunk, hogy megtarthassák bölcsődéiket, óvodáikat és iskoláikat. Személyesen is fontosnak tartom, hogy minden kistelepülés megőrizze az önállóságát. Ezt támogattam eddig is, és ezt fogom támogatni a jövőben is” – írta a miniszterelnök, hozzátéve: a kistelepülések megerősítése az egész ország érdeke. Az önkormányzatok megszüntetése februárban is országos hírt generált, Orbán már akkor is azt mondta, nincs ilyen terv, a feltételezést pedig fake newsnak, álhírnek minősítette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!