hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Katonai játszmák a Közel-Keleten
Háborúra várva

2018. 05. 31.
A legutóbbi koalíciós rakétacsapások ellenére az Egyesült Államok kifelé tart a szíriai konfliktusból. Eközben a hát­térben proxy háború zajlik Izrael és Irán között, amit pedig az oroszok nem néznek jó szemmel.

Április elején NATO-koalíciós erők, név szerint az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Franciaország összehangolt rakétacsapásokat mért az Aszad-rezsim több vegyifegyver-üzemére és raktárára, a földdel téve egyenlővé azokat. Az akciót heves szópárbaj előzte meg az Egyesült Államok és Oroszország között. Az oroszok azzal fenyegették meg az amerikaiakat, hogy amennyiben támadnak, úgy az orosz légvédelemmel fognak szembenézni. Az amerikaiak mégis támadtak, az orosz légierő pedig nem szállt be a rezsim oldalán, így a missziót sikernek könyvelhetik el a szövetségesek: megbüntették az ismét vegyifegyvereket (ezúttal klórgázt) bevető Aszad-rezsimet, és csökkentették az ország tömegpusztító-fegyverkészletét, amit a kormányzat előszeretettel vet be a saját civiljeivel szemben.

Azonkívül, hogy Trump elnök ismét megmutatta, hogy ellentétben elődjével, ő igenis komolyan veszi „vörös vonalait”, a szövetségesek mást nem értek el. Aszad és legfontosabb szövetségesei, az oroszok és az irániak ismét nyertek.

A polgárháború győztese: Aszad

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!