hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki lesz első az egyenlők közt?
Euróvízió

2018. 05. 31.
Kétsebességes Európa, monetáris unió, Európai Egyesült Államok – Számtalanszor hallott kifejezések, amelyek teljes Mértékben megfordíthatják Európa, és benne Magyarország jövőjét. Angela Merkel Németországának erőteljes befolyását egyre inkább gyengíti Emmanuel Macron ideológiája.

Nagy változások jöhetnek az európai uniós politikában, amelyek tavaly ilyenkor részben már körvonalazódtak, ám egyér­tel­műen a szeptemberi németországi választások és a kormány­­alakítást megelőző kudarcsorozat pecsételt meg. Trump elnök megválasztásakor a baloldali angolszász média Angela Merkelt „a szabad világ első számú vezetőjévé” kiáltotta ki, ám ezt a szeptemberi események egyértelműen megváltoztatták. Úgy tűnik, hogy erre a szerepre most európai oldalról Emmanuel Macron pályázik a legnagyobb eséllyel. Erre utal az unió jövőjéről szóló víziójának felvázolása az Európai Parlament előtt, majd a washingtoni kongresszus előtt elmondott beszéde (lásd keretes írásunkat). A francia elnök már most úgy lép fel, mint aki egyértelmű és dinamikus tervekkel, kemény kézzel tudná irányítani akár egész Európát is, Trump „tegyük újra naggyá Amerikát” szlogenjének európai ellenpólusaként.

A Time magazin már tavaly év végén azt állította Emmanuel Macronról, hogy ő „Európa következő vezetője”, aki nagyjából igyekezett is megfelelni ennek a képnek. Megválasztása után több „problémás” világvezetővel is találkozott, köztük Vlagyimir Putyinnal, Recep Tayyip Erdogannal és Donald Trumppal is. Míg Merkel az elmúlt hónapokban szinte csak arra tudott koncentrálni, hogy valahogy végre összejöjjön a kormányalakítás, Macronnak sikerült a világ közvéleménye előtt is azt az érzetet keltenie, hogy Merkel fölött eljárt az idő, ő viszont még csak most kezd igazán lendületbe jönni.

Kétsebességes Európa

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!