hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi köze Iránnak Észak-Koreához?
Bombák földjén

2018. 05. 03.
A történelmi koreai találkozó és a kezdődő békefolyamatok hidegzuhanyként érték a perzsa rezsimet. Összehangolt atomprogram, bővülő rakétaarzenál és évtizedes háborús fenyegetés. Ennek vethet véget Trump.

Bár sem ideológiailag, sem vallásilag, de még csak etnikailag sincs semmi köze egymáshoz a két országnak, Iránt és Észak-Koreát mégis közel 40 éves stratégiai szövetség kapcsolja össze. Közel-, és Távol-Kelet sajátos viszonya ez, amit az Egyesült Államokkal szembeni gyűlölet és az egész világot rettegésben tartó nukleáris fegyverkezés iránti igény táplál. A kegyetlen terrorállamok idilli testvérisége azonban felbomlani látszik Donald Trump miatt.

A „gonoszság tengelye”

A két rezsim egészen sajátos stratégiai együttműködése 1979-ben, az iráni forradalmat követően vette kezdetét, amikor az újonnan megalakuló Iszlám Köztársaságban Kim Ir Szen kiváló felvevő piacra talált az egyiptomi és orosz mintára fejlesztett rakétái számára. A távol-keleti diktatúrának égetően szüksége volt a perzsa államból érkező tőkére és olajra, míg a síita vezetés a korszerű, nagy hatótávolságú fegyverarzenállal kívánta megszilárdítani hatalmát a térségben. Az 1980-as években aztán rögtön alkalmazta is az iráni rezsim az Észak-Koreából szerzett Scud típusú rakétákat az Irak ellen vívott háborúban. (Az együtt­működést 2006-ban az Iráni Forradalmi Gárda elismerte.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!