hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Stop Kásler

2018. 05. 03.
Megszámoltam: április 25. és május 1. között egy hét alatt kereken 55 (ötvenöt) cikk foglalkozott azokkal a kijelentésekkel, amelyeket Kásler Miklós miniszterjelölt mondott (vagy neki tulajdonítanak). Nincs ebben semmi különös, hiszen az egyik csúcsminisztérium új első emberéről van szó. A cikkek túlnyomó része azzal a céllal íródott, hogy bebizonyítsa: Kásler professzort ezek a kijelentések alkalmatlanná teszik a miniszterségre. Ezzel sincs gond, hiszen ha egy fontos kormányzati posztra ajánlott jelölt valóban vállalhatatlan állításokat tesz, ak­kor jobb időben korrigálni. A sajtó betölti feladatát, őrkutyaként (watchdog) gondosan óvja a közélet egészségét.

De vajon tényleg erről van szó? Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosának a jelöléséről a sajtó április 25-én számolt be. Ugyanezen a napon délután jelent meg Balog lehetséges utódja nem hisz az Ősrobbanásban címmel a Mérce gyűjteménye Kásler professzor hat „vállalhatatlan” állításáról, amelyekre aztán a miniszterjelölt elleni kritikacunami épült. Talán nyomdafestéket nem tűrő szavakat használt a főorvos? Nem. Esetleg gyűlöletbeszédet, antiszemita, rasszista kiszólást találtak a múltjában? Erről sincs szó.

Ha ezt a hat idézetet megnézzük, csupa olyan mondatot találunk, ami vagy teológiai vélemény vagy tudományos vitának a tárgya. Csupa olyan vélemény, amiben az emberek egy része hisz, a másik része nem, vagy amivel a tudósok egyik része egyet­ért, a másik része pedig nem. Mutasson valaki egyetlen olyan közszereplőt, akinek a véleményével mindenki, mindenben azonosul. 

Mi akkor a gond? Mi okozta azt, hogy például az Index, amely portál előszeretettel pellengérezi ki az Origo sokszor tényleg abszurd sorozat-migránsozását, saját felületén és blogválogatásában ugyanezt teszi, amikor cikkek sorozatában uszít egyszerre egy – amúgy szakmai és emberi szempontból támadhatatlan – közszereplővel szemben. Márpedig ez történt: volt olyan nap (április 30-a reggel), amikor az Index főoldalán egyszerre 6 (hat) cikk és a lap által kiemelt blogbejegyzés szörnyülködött azon, hogy Kásler professzor szerint „a Tízparancsolat betartásával a halálos betegségek 70-80 százaléka elkerülhető”. A posztok tobzódtak a degradáló jelzőkben: „kókler”, „sarlatán”, „elszánt ezoterikus”, hogy csak a visszafogottabbakat említsem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!