hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 09. 14. (XXII/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

„Ez az eljárás sehova nem vezet”

Indul eljárás Magyarország ellen? Kizárják a Fideszt a Néppártból? Meglepte őket Manfred Weber állásfoglalása? Az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos vitájáról és szavazásáról kérdeztük a Fidesz képviselőjét.

„Parancs Berlinből”

A Fidesz nyolc évet töltött el a Liberális Internacionáléban (LI), mielőtt 2 és fél év kormányzás után 2000 őszén csatlakozott az Európai Néppárthoz (EPP). Érdekes módon mind az LI-hez, mind az EPP-hez való csatlakozáskor német államférfiak voltak az egykori fiatal demokraták protektorai. 1992-ben a Liberális Internacionáléhoz való csatlakozáskor Otto von Lambsdorff támogatta, hogy a közép-európai térség pártjai közül elsőként csatlakozzanak a szervezethez.

„Változást szeretnék a nemzetemben”

A Svéd Demokraták pártja történetének legjobb eredményét érte el a svéd parlamenti választásokon, de a sokak által rettegett „szélsőjobbos” fordulat ezúttal elmaradt. A párt megítéléséről, Svédország állapotáról és a jövőbeni feladatokról kérdeztük a keresztény parlamenti képviselőt.

Belföld

Több csontváz van a szekrényben

A Honvéd Kórház esete nem egyedi, bármelyik kórházban bármikor előállhat a tömeges felmondás miatti ellehetetlenülés – állítják szakemberek. A sürgősségi beteg­ellátásban kialakult áldatlan helyzet rendszer­szintű problémáknak a következménye, de egyelőre nem látszik átfogó megoldási terv.

Erősen megkérdőjelezhető az uniós atombombát előkészítő jelentés

Az Európai Parlament megszavazta a hírhedt Sargentini-jelentést, ami Magyarországgal szemben az atombombaként emlegetett 7-es cikk megindításának alapjául szolgál. A szöveg több sebből vérzik, de erre meglehetősen kevés figyelmet szenteltek.

Hit és értékek

A hatalom akarása

Németország európai hegemóniát igényel magának, ennek pontos formája azonban még nem látható.

HÁTTÉR

Kitartani az igazság mellett

Hálásak lehetünk Judith Sargentininek. Ultraliberális világképet számon kérő, elfogult, ideologikus vádirata ugyanis a legjobbkor: még a jövő évi európai parlamenti választások és az EU jövőjével kapcsolatos legfontosabb stratégiai kérdések eldöntése előtt kényszerítette nyílt színvallásra az európai politikusokat, tisztázta a politikai frontvonalakat. Hazánk megmaradása szempontjából kulcsfontosságú, hogy ne keveredjünk újra a nemzetünk sírját ásó nemzetközi szövetségi rendszerbe, akkor sem, ha azt történetesen Európai Uniónak nevezik. Mindenkinek szíve joga tönkretenni a jövőjét, de arra nincsen joga, hogy abba minket is belerántson.

Csillámok a fiú arcán

Ahogy az várható volt, a nemek közötti határok lebontása nem ért véget a több tucatnyi „társadalmi nemről” beszélő, furcsa szubkultúrák kialakulásával. A férfiak elnőiesítése a gendermozgalom eredménye, de mára dollármilliárdos iparág épült rá. A következmények beláthatatlanok, és messze nem csak marginális szubkultúrákat érintenek.

Arcra írt vélemény

Egy évtized alatt több változáson ment át a politikai marketing, mint az elmúlt 200 évben összesen. A nagymintás kutatások alapján megalkotott kampányüzenetek helyét átvették az online tevékenységre alapozó, személyre szabott szlogenek. Azonban ez már korántsem a leghatékonyabb eszköz a választási győzelemhez.

Orbán az arénában

Nagyon megkoptak már a hősiességgel kapcsolatos hasonlataink. Manapság, amikor már a paródiát is parodizálják, nehéz dolog a komoly beszéd. Az emelkedett, patetikus beszéd még nehezebb. Mégis kísérletet teszek rá. A próbálkozás sikere azon múlik, milyen jelentős az ügy, amelyről beszélni akarunk. Orbán Viktor strasbourgi beszédéről van szó. Megérdemli a pozitív értelemben emelkedett beszédet, a lelkes méltatást? Szerintem igen.

Megvédhetőek-e Európa tengeri határai?

Az Európai Uniót alkotó 28 országnak egyre nagyobb gondot okoz a 43 ezer kilométer tengeri határ védelme az illegális migrációtól, ugyanis az elmúlt években egyre többen próbáltak meg a határőrizeti szervek által kevésbé ellenőrzött Földközi-tengeren keresztül bejutni Európába, amely azonban komoly veszélyeket rejt magában. A tenger változékonyabb, mint bármelyik hétpróbás politikus, és veszélyesebb a legveszélyesebb anyósnál is.  A tengeren keresztül érkező bevándorlóknak – humanitárius megfontolásból – sokan szabad utat adnának, míg mások azon a véleményen vannak, hogy a határok kellő összefogással, anyagi és emberi háttérrel igenis megvédhetőek, sőt azokat meg kell védenünk.

Ki az igazi keresztény?

A pszichológusként szülők és tanárok generációinak hivatását megkönnyítő, joggal megbecsült Vekerdy Tamás belépésével újult meg a kereszténység történetének legmeddőbb, pótcselekvésszerű vitája. Mai, sokak szerint Isten nélküli társadalmunkban pszichológusok felé sokszor elvárásként jelenik meg, hogy akár ilyesfajta kérdésekben is megszólaljanak, és az élet minden területére érvényes általános tanítással szolgáljanak. Igyekeznek is ennek az elvárásnak eleget tenni – sokszor visszafoghatatlanul feltörő közlésvággyal és megfellebbezhetetlen fölényességgel –, akár Isten-, akár szellem-, akár életpótlékot kell közvetíteni. Úgyhogy várható is volt, hogy előbb-utóbb Vekerdy vagy valaki más megnyilvánul abban a kérdésben, hogy mennyire keresztény a mostani kormány vagy esetleg maga a miniszterelnök.

90 éves lenne Sinkovits Imre

Sinkovits Imre a 20. század egész második felének olyan, a magyar kulturális életet meghatározó színészóriása volt, aki a szocialista rendszer ideje alatt mindvégig kitartott elvei mellett, és erkölcsi tartásával élő bizonyítéka volt annak, hogy az ember egy elnyomó rendszerben is megőrizheti tisztességét és identitását.

KÁVÉSZÜNET

Kicsoda Judith Sargentini?

Talán az olvasók többsége nem is tudja, ki is valójában az a holland képviselő, akinek a nevével fémjelzett jelentés hónapok óta ott virít az online hírportálok felületein. Tényleg Soros ügynöke? Utálja-e Magyarországot? Migránsokat akar Európába? Ennek próbáltunk utána járni.

Gleccsertúra Stájerországban

A Dachstein-hegység impozáns mészkőfalainak és izgalmas gleccservilágának felfedezéséhez egy hétvége aligha elég. Mégis kísérletet tettünk rá: a legszebb és legérdekesebb tájait igyekeztünk bejárni Ausztria zöld szívének.

Egész évben joghurt!

Ha egészséges joghurtot szeretnénk fogyasztani, legegyszerűbb, ha natúr joghurtot veszünk és azt saját magunk ízesítjük gyümölccsel és/vagy mézzel. Tejföl helyett pedig sokféle ételben használhatunk görög joghurtot.

Vigyázzon a szemére!

Szemünk ápolása és rendszeres ellenőriztetése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más rendszeres szűrővizsgálat. Szánjunk időt egy szemvizsgálatra!

Tejes alternatívák

Aki nem fogyaszthat tehéntejet, ma már többféle növényi alapú tejből válogathat. Így nem kell lemondania a desszertről vagy a kávézásról, azonban érdemes néhány dolgot figyelembe vennie.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!