hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Parancs Berlinből”
Az Európai Néppárt válsága

2018. 09. 13.
A Fidesz nyolc évet töltött el a Liberális Internacionáléban (LI), mielőtt 2 és fél év kormányzás után 2000 őszén csatlakozott az Európai Néppárthoz (EPP). Érdekes módon mind az LI-hez, mind az EPP-hez való csatlakozáskor német államférfiak voltak az egykori fiatal demokraták protektorai. 1992-ben a Liberális Internacionáléhoz való csatlakozáskor Otto von Lambsdorff támogatta, hogy a közép-európai térség pártjai közül elsőként csatlakozzanak a szervezethez.

2000-ben a Fidesz Liberális Internacionáléból történő távozását és az Európai Néppárthoz történő csatlakozását megkönnyítette, hogy első miniszterelnöki ciklusa elejére Orbán Viktor kiváló kapcsolatot alakított ki Helmut Kohllal, a Németország egyesítésében kulcsszerepet játszó kancellárral. A Sargentini-jelentés vitáját követő sajtótájékoztatóján Orbán megerősítette, hogy a Fidesz Helmut Kohl hívására lépett át az LI-ből az EPP-be. „Bennünket egy ember rúghatna ki, de ő sajnos már nem él: Helmut Kohl. Senkinek a felszólítására nem távozunk. Mi az Európai Néppárt része akarunk maradni” – mondta a miniszterelnök kedden.

Kurz és Weber átállása

Orbán Viktor ekkor még nem tudta, hogy mi lesz a másnapi szavazás pontos végeredménye, de illúziói nem voltak – a Facebookon már kedden reggel arról beszélt, hogy „az ítéletet már meghozták”. Ehhez kedden Strasbourgban azt tette hozzá, hogy értelmetlen gesztusokat tennie néppárti kritikusai irányába, mert már „megjött a parancs Berlinből”, és a jelentést a német néppártiak jelentős része el is fogja fogadni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!