hetilap

Hetek hetilap vásárlás
90 éves lenne Sinkovits Imre

2018. 10. 11.
Sinkovits Imre a 20. század egész második felének olyan, a magyar kulturális életet meghatározó színészóriása volt, aki a szocialista rendszer ideje alatt mindvégig kitartott elvei mellett, és erkölcsi tartásával élő bizonyítéka volt annak, hogy az ember egy elnyomó rendszerben is megőrizheti tisztességét és identitását.

1928-ban Kispesten született Sinkovits Jenő vendéglős és Göndöcs Terézia gyermekeként. A kispesti vendéglő azonban nem ment fényesen, s a szülők tönkrementek. Ekkor költöztek Óbudára. Lassan stabilizálódott a család helyzete, édesapja főpincéri állást szerzett a híres Ilkovics étteremben, ő pedig az Árpád Gimnázium diákja lett, melyre egész életében hálával tekintett vissza.

A második világháború bombázásai elől Somogyba menekült a család, majd a front elől szintén rokonokhoz, Vas megyébe. Sinkovits Imrének emberségre, furfangra és vakmerő bátorságra is szüksége volt ahhoz, hogy átvészelje ezt a néhány hónapot. A tizedes meg a többiek című filmben azért lehetett olyan hiteles alakítása, mert maga is átélte ezt a bonyolult és ellentmondásos korszakot. Először a németektől, majd az oroszoktól kellett megszöknie, hogy se leventének, se málenkij robotra ne vigyék el.

A kommunista diktatúra idején Sinkovits Imre személyes álma mégis teljesülhetett: a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1951-ben szerzett diplomát. Azonnal a Nemzeti Színházhoz, a kor legjelentősebb színházához került, ahol hamar felfigyeltek tehetségére, két év múlva már főszerepeket is kapott. Így vall erről: „1952-ben Déry Tibor Talpsimogatójában négy figurát játszottam egy este, s akkor figyeltek fel karakterformáló képességemre.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!