hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tejes alternatívák
Allergiások és laktózérzékenyek mindennapi megoldása

2018. 10. 11.
Aki nem fogyaszthat tehéntejet, ma már többféle növényi alapú tejből válogathat. Így nem kell lemondania a desszertről vagy a kávézásról, azonban érdemes néhány dolgot figyelembe vennie.

A növényi alapú tejek általában mandulából, szójából, rizsből vagy zabból készülnek, így fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmuk eltérő lehet, és ugyanez érvényes a vitamin- és ásványi anyag tartalmukra is. Bár a tejtermékek kapcsán először a kalciumtartalom jut eszünkbe, ma már ezeknél az – alapból kevesebb kalciumot tartalmazó – alternatív tejeknél sem kell aggódnunk: a gyártók gondoskodnak az italok kalciumtartalmáról. Ezt fontos ellenőrizni is a csomagoláson, különösen gyermekek vagy aktív sportolók esetében.

A sajátos diétaigényeket is figyelembe kell venni: fontos tudni, hogy a rizstejnek magas a szénhidráttartalma, így diabéteszben szenvedőknek nem a legjobb megoldás, sokan viszont a szójára allergiásak, így a szójatej számukra nem lesz jó választás. Egyes szakemberek szerint utóbbi az autoimmun betegségek esetén is kerülendő.

A mandulaalapú tejek egyik előnye, hogy E-vitamint tartalmaznak, míg például a zabtejben béta-glükán található, ami hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. Ugyanakkor a mandulatejnek gyakran csupán 2,5 százalék körüli a tényleges mandulatartalma, ami körülbelül 5 darab mandulát jelent 2,5 deciliterenként! Ezért az ilyen italok vizezettnek, hígnak tűnhetnek, időbe telhet, mire hozzászokunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!