hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több csontváz van a szekrényben
Országszerte bajban van a sürgősségi ellátás

2018. 09. 13.
A Honvéd Kórház esete nem egyedi, bármelyik kórházban bármikor előállhat a tömeges felmondás miatti ellehetetlenülés – állítják szakemberek. A sürgősségi beteg­ellátásban kialakult áldatlan helyzet rendszer­szintű problémáknak a következménye, de egyelőre nem látszik átfogó megoldási terv.

A 19 éves Ádám egyik este folyamatosan hányt, majd lázasan bement egy dél-budai kórház sürgősségi osztályára, ahol 8 órát várt az ellátásra. Várakozás közben még néhányszor ki kellett mennie a kétes állapotú mosdóba, majd a folyosón bekötöttek neki egy infúziót, ami elég bajosan működött, mivel Ádámnak leülnie se nagyon volt hol, polifoamot pedig elfelejtett vinni magával. Igaz, lefeküdni se tudott volna – aki járt már valamelyik fővárosi kórház sürgősségi osztályán, azt nagyjából ugyanaz a látvány fogadta: zsúfolt folyosók, gurulós ágyakon vagy kerekesszékeken betolt betegek, ácsorgó, illetve padon vagy földön ülő páciensek. Ádám végül túlélte mind a kórházlátogatást, mind a vírusos fertőzést, de akadnak sorstársai, akiknek a története kevésbé volt szerencsés.

„Az orvosok és szakdolgozók ugyanolyan szenvedő alanyai ennek a problémás helyzetnek, mint a páciensek. Ugyanezen a dél-budai kórházi osztályon dolgozott pár éve egy nagyon lelkiismeretes főorvos, óriási túlmunkamennyiséget vállalva. Szívroham vitte el, alig volt több negyvenévesnél” – mondja Ádám édesanyja.

A sürgősségi betegellátás szempontjából a legnehezebb helyzetben lévőnek a fővárosi kórházakat, ezek között is a Honvéd Kórházat emlegetik, bár vannak olyan vélemények is, melyek szerint a többi intézményben sem sokkal jobb a helyzet, csak kisebb a médiavisszhang. Mindenesetre tény, hogy a Honvéd a főváros legnagyobb sürgősségi ellátócentruma, amelynek kapcsán gyakran láttak napvilágot egyéni, orvosi mulasztás-gyanús tragédiák. A számos ilyen ügy egyike volt az a tavaszi haláleset, aminek kapcsán egy háziorvos fordult a médiához, mondván: betegét a háziorvosi ügyelet utalta be a Honvéd Kórház sürgősségi osztályára, ahonnét érdemi vizsgálat nélkül hazaküldték, mivel nem ismerték fel a vérmérgezés tüneteit. A néni másnap kómába esett, de a mentő hiába vitte vissza a kórházba, már nem lehetett segíteni rajta. A háziorvos ezek után óva intett a Honvéd sürgősségijétől, no-go zónának titulálva azt. A kórház osztályvezető főorvosa, Zacher Gábor ezt követően úgy nyilatkozott, hogy a páciens megfelelő ellátásban részesült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!