hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 11.30.(XXII /48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mit tudunk a legújabb orosz-ukrán konfliktusról?

Ukrajna részleges hadiállapotot vezetett be az Oroszországgal határos területein, miután az Azovi- és a Fekete-tengert elválasztó Kercsi-szorosnál az orosz haditengerészet ukrán hadihajók legénységét fogta el. Putyin orosz elnök ukrán provokációról beszél, Porosenko ukrán államfő pedig arról, hogy totális orosz támadás várható országa ellen. Egy biztos: mindkét országban komoly belpolitikai feszültségekről tereli el a figyelmet a konfliktus, amelynek kimenetele lapzártánkkor legalábbis képlékeny.

Aranyárú szabadság

Évente két millió fontba kerül a brit adófizetőknek, hogy a hatóságok szemmel tartsanak egy radikális muszlim hitszónokot, aki nemrég került ki a börtönből. Anjem Choudaryt némelyek a brit Bin Ladennek tartanak, aki utcákon és online fórumokon terjesztette hosszú éveken át gyűlöletkeltő üzenetét.

Belföld

Miért fontosak a közéleti viták?

Gyakran éri a kormányzatokat az a kritika, hogy kivonulnak a politikai ellenfeleikkel folytatott vitákból. De miért is fontos meghallgatni az ellenvéleményeket, hol a helye a vitának a közéletben?

Kiadatás

A nemzetközi jogsegély részét képző kiadatási ügyek általában egyedi hatósági ügynek minősülnek, így arról ritkán értesül a nyilvánosság. Ha nem is futószalagon, de rendszeresen döntenek a magyar hatóságok ilyen kérdésekben. A jogi vetület mellett ezeknek komoly diplomácia hatása is van, cikkünkben ezt vizsgáljuk.

Mi történt Simonka Györggyel?

Fideszes körökben is meglepetést keltett, hogy a legfőbb ügyész vádat emelne a kormánypárti Simonka György (képünkön) ellen. Ráadásul a vádirat brutális: bűnszervezetben elkövetett milliárdos költségvetési csalás.

Hit és értékek

Hatékony életvédelem

Nagy feltűnést keltett a hír, miszerint az Egyesült Államokban a beavatkozást engedélyező 1973-as törvény óta a legalacsonyabbra csökkent az abortuszok száma. A Hetek utánajárt, milyen okok állhatnak a kedvező változás mögött?

Miskolci mérföldkő

Új gyülekezeti csarnok alapkövét tette le a miskolci Hit Gyülekezete.

HÁTTÉR

Totális népnevelés

A kínai állam a történelem eddigi legdurvább kontrollját építi ki saját polgárai fölött a digitális csúcstechnológia eszközei révén. A lakosság jelentős része azonban nem ellenkezik, sőt: örömmel fogadják a kényelmet és a biztonságot.   

Pusztítanak a zombidrogok

A legszegényebb településrészeken terjedő dizájnerdrogok mára komplett közösségeket tettek függővé. A terjedő szerhasználatot az érintett cigánytelepek egyedül nem képesek megfékezni, a szélesebb társadalmat viszont nem igazán érdekli a probléma.

Gigászok csatája

„Az igazi sikerek az életben csak Jézus Krisztus által történnek, így egy keresztény ember keskeny ösvényén Istennek kell lennie a legfontosabbnak” – vallja Deontay Wilder. A nehézsúlyú bokszvilágbajnok emberére akadt: a még nála is hatalmasabb termetű és sikereit ugyancsak Jézusnak tulajdonító Tyson Fury vár rá a ringben.

A holokauszt krónikása

Igaz barát, politológus, az igazság szövetségese, haláláig aktív megszólaló a holokauszt történetének meghamisításával szemben, aki hatvan év amerikai élet után is tökéletes magyarsággal tolmácsolta Petőfi verseit, aki halála előtt 12 nappal is azonnal válaszolt egy magyar történész e-mailjére, a Hetek aktív olvasója. Ki volt ez az ember?

Harcban az öngyilkossággal

Az elmúlt több mint tíz évben drasztikus mértékben – a 10–17 éves afroamerikaiak körében közel 80 százalékkal, míg a fehér fiatalkorúaknál 70 százalékkal – nőtt az öngyilkosságot elkövető amerikai gyermekek száma. A tragikus tendenciát online szoftverrel próbálják megfékezni.

A videojátékok hozzák az igazi kasszasikert

A Red Dead Redemption II videojáték több mint 1 milliárd dolláros bevételt produkált, Vagyis veri a legsikeresebb mozifilmeket is. ám sikere titkát látva nehéz örülni a sokat kritizált hollywood „trónfosztásának”.

Modern bébipapik

A szakértők szerint az első hat hónapban anyatejes táplálás javasolt, hiszen ez tartalmaz minden fontos tápanyagot, amire a babának szüksége van. Féléves kor után azonban már lehet kísérletezgetni más ízekkel is.

Vitaminbombák

Bár egyesek szerint nincs szükség a vitaminokból, ásványi anyagokból különféle megadózisokra – különösen akkor, ha csak egyféle összetevőből próbál valaki intenzíven feltankolni –, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell szedni semmit.

A sokat emlegetett étolaj

A napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással kinyert növényi zsiradékot nevezzük napraforgóolajnak, mely hazánk egyik leghagyományosabb olajfajtája. 35-60 százalék zsírsavat tartalmaz, melynek 65-70 százaléka többszörösen telítetlen. Emellett magas az E- és A-vitamin-tartalma.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!