hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aranyárú szabadság
Kikerült a börtönből a brit Bin Laden

2018. 11. 29.
Évente két millió fontba kerül a brit adófizetőknek, hogy a hatóságok szemmel tartsanak egy radikális muszlim hitszónokot, aki nemrég került ki a börtönből. Anjem Choudaryt némelyek a brit Bin Ladennek tartanak, aki utcákon és online fórumokon terjesztette hosszú éveken át gyűlöletkeltő üzenetét.

Hálózata több terrorcselekményt elkövető iszlamistát inspirált. A hatóságok csak 2014 után tudtak fellépni a jogi végzettségű férfi ellen, amikor is követőivel együtt hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és annak vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak.

A pakisztáni származású, de londoni születésű Anjem Choudary tavaly felkerült az Egyesült Államok „különleges minősítésű, globális terroristái” közé. Nem hiába: a radikális muszlim hitszónok több mint 20 éven át terjesztette szélsőséges iszlamista nézeteit és uszított gyűlöletre. Ismert arca lett nagyszabású utcai demonstrációknak, amelyeken nyugati vagy közel-keleti kormányok ellen tüntettek, vagy éppen az iraki és az afganisztáni háború ellen tiltakoztak. A 2001. szeptember 11-i támadásokat elkövető terroristákat „nagyszerű mártírokként” emlegette, és nem volt hajlandó elítélni a 2005. július 7-i londoni merényleteket sem.

Choudary vette át az Al-Muhajiroun (ALM) hálózat vezetését, miután az alapító, Omar Bakri Mohammed, aki egy szíriai iszlamista vallási vezető volt, a londoni terrortámadások után elmenekült Nagy-Britanniából. Bár Choudary közvetlenül nem vett részt terrortámadások szervezésében, tanításainak, uszításainak viszont azt lett az eredménye, hogy követői közül sokan az erőszakot választották. A hálózat tagjai olyan európai iszlamista csoportokkal álltak kapcsolatban, amelyek a tálibokhoz, az al-Kaidához, illetve az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezethez küldtek harcosokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!