hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi történt Simonka Györggyel?
Zárul a kör?

2018. 12. 30.
Fideszes körökben is meglepetést keltett, hogy a legfőbb ügyész vádat emelne a kormánypárti Simonka György (képünkön) ellen. Ráadásul a vádirat brutális: bűnszervezetben elkövetett milliárdos költségvetési csalás.

„Az elmúlt napok igazán embert próbálóak voltak. Nem az eljárás! Sokkal inkább a szavak, amivel támadtak olyanok, akiknek fogalmuk sincs semmiről; ráadásul nem kímélték a családomat és a barátaimat sem. Sokat gondolkodtunk, kellett-e ez nekünk? Miért pont mi? Ha nem harcolok mindenki ellen, aki lassíthatja Dél-Békés fejlődését, akkor most nincs ez a támadás” – üzente a Facebookon Simonka György kedden, azt követően, hogy a múlt héten gyanúsítottként hallgatták ki az 1,4 milliárd forint kárt okozó csalási ügyben. 

Polt Péter legfőbb ügyész október közepén indítványozta a parlamentnél Simonka mentelmi jogának felfüggesztését, éppen azért, hogy gyanúsítottként hallgathassák ki a fideszes politikust.

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben. A megalapozott gyanú szerint Simonkáék célja a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető európai uniós hazai költségvetési támogatások jogellenes megszerzése volt. Simonka tudta, hogy jelentős összegű pályázati források nyílnak meg, ezért 2009-ben elhatározta, hogy társai segítségével és azok cégeinek a bevonásával olyan hálózatot épít fel, amelynek az volt a célja, hogy a beruházások megvalósítása során a döntéshozókat megtévesztve vissza nem térítendő támogatásokhoz jussanak. Éveken keresztül úgy pályáztak a pénzekre, hogy a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták. A gyanú szerint Simonka meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát (!) –adják vissza neki készpénzben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!