hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gigászok csatája
Keresztény „rosszfiúk” küzdelme a világbajnoki övért

2018. 11. 29.
„Az igazi sikerek az életben csak Jézus Krisztus által történnek, így egy keresztény ember keskeny ösvényén Istennek kell lennie a legfontosabbnak” – vallja Deontay Wilder. A nehézsúlyú bokszvilágbajnok emberére akadt: a még nála is hatalmasabb termetű és sikereit ugyancsak Jézusnak tulajdonító Tyson Fury vár rá a ringben.

Nem csalás, nem ámítás, a 2015 legvégén üstökösként feltűnő Tyson Fury két év kihagyást követően ismét visszatér. Fury három évvel ezelőtt az addig verhetetlennek tűnő bokszvilágbajnok, az ukrán Vladimir Klicsko legyőzésével lett világbajnok és hódította meg rajongók millióinak szívét. A kamerák előtt mindig harsánynak és szórakoztatónak tűnő Fury akkor egy ismert keresztény dalra vonult be a világbajnoki címmérkőzésre, győzelmét követően pedig – még a kötélnégyszögben állva - Istennek köszönte meg a sikert. „Köszönöm Jézus Krisztusnak, Jézus erejével jöttem ide Németországba és szálltam szembe a nagy bajnokkal, Vladimir Klicskoval. Neki köszönök mindent ma este, ő a megváltóm, a kősziklám” – mondta a teljesen átszellemültnek tűnő harcos. Akkor még lényegében senki nem számított arra, hogy a friss világbajnokra, a sportvilág újdonsült üdvöskéjére mintegy két évig tartó vesszőfutás vár. A magát „Gipsy Kingnek” becéző brit bunyós előbb nagy visszhangot kiváltó viszontagságok után bejelentette visszavonulását, majd egy évvel ezelőtt, 2017 legvégén közölte, mégiscsak visszatér a boksz világába. Ennél is meglepőbb és sokak szerint rá nézve végzetesnek tűnő döntést hozott most nyáron, amikor vállalta, hogy visszatérése után szinte azonnal megmérkőzik a brutális „ökölgép”, Deontay Wilderrel.

Bronz Bombázó

Az amerikai Wilder talán napjaink legrettegettebb profi ökölvívója. A 33 éves bokszoló eddigi 40 mérkőzéséből 39-et kiütéssel nyert meg, ellenfelei közül többen a kórházban kötöttek ki a harcot követően. Nem véletlen, hogy az 1930-as években szintén nagy ütéseiről ismertté váló „Barna Bombázó”, vagyis Joe Louis után Wilder a „Bronz Bombázó” becenevet kapta. Wilder hatalmas méretei (201 centiméter magas), atletikus és ruganyos testalkata, valamint gyors és sziklazúzó erejű öklei miatt korán felkeltette a legelismertebb szaktekintélyek, többek között a legendás edző, Emanuel Steward figyelmét is. Számos, olykor lesújtó kritikát kap azonban technikai hiányosságai miatt. Bokszstílusa mellett még nagyobb ellentmondás övezi személyes megnyilvánulásait. A kritikák kereszttüzébe került már azért is, mert állítólagosan egy amerikai pénzember, bizonyos Al-Haymon védence, aki Wilder karrierjét túlságosan mesterkélten egyengeti. De amiatt is, mert két évvel ezelőtt egy orosz bokszolóval, az egykori olimpiai bajnok Alexander Povetkinnel és annak menedzsmentjével folytatott vita során éles kritikával illette az oroszok embereket. „Ez egy globális jelenség velük kapcsolatban. Nem lehet bízni bennük. A bokszban senkiben sem bízhat az ember, de ők aztán az emberiség egy külön fajtája” – fogalmazott Wilder még 2016-ban, az oroszokat érintő doppingvádak közepette. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!