hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Totális népnevelés
Épül a digitális diktatúra Kínában

2018. 11. 29.
A kínai állam a történelem eddigi legdurvább kontrollját építi ki saját polgárai fölött a digitális csúcstechnológia eszközei révén. A lakosság jelentős része azonban nem ellenkezik, sőt: örömmel fogadják a kényelmet és a biztonságot.   

„Kedves utasaink! A jegy nélkül utazó, rendetlenül viselkedő vagy nyilvános helyen dohányzó utasaink a szabályok értelmében büntetésre számíthatnak, viselkedésüket pedig rögzítjük személyes kreditrendszerükben. Annak érdekében, hogy elkerüljék a negatív minősítést, kérjük, kövessék a hatályos szabályokat a vonaton és az állomásokon egyaránt” – a fenti figyelmeztetés nem egy távoli jövőben játszódó sci-fiből vett idézet, hanem a kínai államvasutak hivatalos közleménye, amelyet egy kedves női hang ajánl az utazóközönség figyelmébe a szerelvényeken. És érdemes komolyan venni: az esetleges negatív minősítés esetén ugyanis az „elkövetők” úgynevezett közösségi pontjai csökkennek, így nehezebben jutnak például hitelhez, vagy akár álláshoz, szélsőséges esetben pedig szabad mozgásukban is korlátozza őket rendszer – legalábbis nem vásárolhatnak vonat- vagy repülőjegyet. Az államilag nyilvántartott pontokat nem csak az befolyásolja, hogy valaki szabálykövető-e: a társadalmi státusz, pénzügyi helyzet, iskolai végzettség mellett a közösségi oldalakon posztolt tartalmak, sőt, az ismerősök viselkedése is része az állami minősítőrendszer algoritmusának. Az ausztrál ABC korábbi riportfilmje szerint a vásárlások is nyomnak a latba: ha valaki túl sok alkoholt tesz a bevásárlókosárba, akkor csökkenek, de ha például pelenkára költ, akkor nőnek a pontszámai.

 

Kényelem és biztonság

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!