hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit tudunk a legújabb orosz-ukrán konfliktusról?

2018. 11. 29.
Ukrajna részleges hadiállapotot vezetett be az Oroszországgal határos területein, miután az Azovi- és a Fekete-tengert elválasztó Kercsi-szorosnál az orosz haditengerészet ukrán hadihajók legénységét fogta el. Putyin orosz elnök ukrán provokációról beszél, Porosenko ukrán államfő pedig arról, hogy totális orosz támadás várható országa ellen. Egy biztos: mindkét országban komoly belpolitikai feszültségekről tereli el a figyelmet a konfliktus, amelynek kimenetele lapzártánkkor legalábbis képlékeny.

Miért neuralgikus pont a Kercsi-szoros?

A Kercsi-szoros a Fekete-tengert és az Azovi-tengert köti össze. A szoros nyugati partja egy félszigetről, a Krímről kinyúló félsziget, a Kercsi-félsziget csücske, a keleti az oroszországi Tamany-félszigeté. A szoros szélessége a legkeskenyebb ponton 4,5 kilométer, a legszélesebb ponton 15; mélysége 18 méter.

A szorosról már az ókori görög történetíró, Hérodotosz is megemlékezett, és a szoros nyugati partján (a Krím félszigeten) már a Kr.e. 6. században görög város állt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!