hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pusztítanak a zombidrogok
Függő gyerekek, érdektelen többség

2018. 11. 29.
A legszegényebb településrészeken terjedő dizájnerdrogok mára komplett közösségeket tettek függővé. A terjedő szerhasználatot az érintett cigánytelepek egyedül nem képesek megfékezni, a szélesebb társadalmat viszont nem igazán érdekli a probléma.

A könnyen és olcsón hozzáférhető pszichoaktív szerek – herbál, kristály, „füves cigi” – és egyéb házi „kutyulmányok” fokozódó használatára hívták fel a figyelmet szakértők a Bagázs Egyesület konferenciáján. Az egész országra kiterjedő problémáról beszéltek, mely leginkább a legszegényebb cigánytelepeket sújtja: egyes szabolcsi szegregátumokban a 10-15 évesek fele érintett. A droghasználat mögött számos egyéb szociális probléma húzódik, ezek közül legfőképp a perspektívátlanságot, társadalmi elszigeteltséget, munkanélküliséget, lakhatási szegénységet, alacsony iskolázottságot és jövedelmet nevezték meg a szakemberek.

Az ország legnyomorúságosabb telepeinek egyike a bagi szegregátum, ahol a Bagázs Egyesület 2010 óta folytat segítő tevékenységet. A drog már több mint egy évtizede mindennapos gondot jelent a 350 fős közösség életében. A bagi telepen 8-10 díler él, és nemcsak a férfiak, hanem sok nő, sőt gyerek is droghasználó. A beszámolók szerint a probléma már a telep határait is átlépte, elsősorban azoknak a gyerekeknek az agresszív iskolai viselkedése folytán, akiknek a családja érintett a drogban.

A civilek tapasztalata az, hogy akkor sikerül a függőket rehabilitációs kezelésre elküldeni, ha valamilyen hivatalos eljárásig jut el az ügy, például a veszélyeztetett gyerek családból való kiemelése vagy börtönbüntetés fenyeget. Nagy probléma az információhiány is, az érintettek nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért. A dányi telepen élők például azt hitték, hogy a rehabilitációs intézet tulajdonképpen egy fizetős börtön. A szegregátumokat nem egyformán érinti a kábítószer-probléma: Dányban, ahol a Bagázs szintén jelen van, öt éve jött be a drog, elsősorban 15 év feletti férfiak élnek vele, a helyi asszonyok pedig a civilekkel együtt annak módját keresik, hogyan tudnák megfékezni a jelenséget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!