hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sokat emlegetett étolaj
Folyékony főzőarany

2018. 12. 30.
A napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással kinyert növényi zsiradékot nevezzük napraforgóolajnak, mely hazánk egyik leghagyományosabb olajfajtája. 35-60 százalék zsírsavat tartalmaz, melynek 65-70 százaléka többszörösen telítetlen. Emellett magas az E- és A-vitamin-tartalma.

A magas zsírtartalmú, számos tápanyaggal rendelkező napraforgóolaj rendkívül közkedvelt a háztartásokban. A közel hetven százalékban telítetlen zsírsavakat tartalmazó főzőolaj fogyasztása kedvező hatással lehet az egészségre, ugyanis a telítetlen zsírok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez. Azonban a magas kalóriatartalma megköveteli a mértékletességet.

Sokrétűen felhasználható a konyhában a sütés-főzés során. Natúr változata a semleges íze miatt a mártások, sütemények kiváló alkotóeleme lehet. Sokan a vasárnapi ebéd nélkülözhetetlen hozzávalójaként tartják számon a folyékony főzőaranyat, mely a melegítést is kiválóan tűri, így rántott húsok, sült krumpli, lángos, palacsinta elkészítéséhez kiválóan alkalmazható. Felhasználása során fontos ügyelni arra, hogy az olaj ne legyen túlhevítve annyira, hogy füstöljön a sütés során.

A megmaradt olaj az átszűrést követően még 3-4 alkalommal felhasználható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!