hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vitaminbombák
Télen fokozottan ügyeljünk a megfelelő tápanyagbevitelre

2018. 12. 30.
Bár egyesek szerint nincs szükség a vitaminokból, ásványi anyagokból különféle megadózisokra – különösen akkor, ha csak egyféle összetevőből próbál valaki intenzíven feltankolni –, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell szedni semmit.

A tápanyagokhoz a szervezetnek elsősorban az elfogyasztott élelmiszerekből kellene hozzájutnia, azonban ma már ez sokszor nem valósul meg hiánytalanul. Az emberek vagy egyoldalúan táplálkoznak, vagy a modern növénytermesztési módszerek miatt maga a táplálék nem tartalmazza a szükséges tápanyagot és vitamint. Az emiatt kialakuló hiányállapot ugyanakkor fokozza a betegségek kialakulásának kockázatát.

Tehát sokszor még a helyes étrend mellett is szükségessé válhat a vitaminok és ásványi anyagok különböző készítményekkel történő pótlása. A szakemberek szerint ilyenkor azonban lényeges, hogy ne olyan terméket vegyünk, ami csak egyféle összetevőt tartalmaz, hiszen gyakran az optimális felszívódás érdekében is szükség lehet az elemek keverésére. Sokszor ugyanis eleve többféle vitaminból vagy ásványi anyagból alakul ki egyszerre hiány, nemcsak egyféle összetevőből.

A sejtek optimális működéséhez és regenerálódásához több tucat vitaminra, nyomelemre, esszenciális zsírsavra vagy ásványi anyagra van szükség. Itt is fontosak lehetnek az arányok. Ha például valaki túl sok margarint vagy étolajat fogyaszt és mellette pedig kevés halat, ez az ómega-6 és az ómega-3 zsírsavak megfelelő arányának felborulásához vezethet, ami akár gyulladásos folyamatokat is elindíthat a szervezetben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!