hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatékony életvédelem
Történelmi szintre csökkent az abortuszok száma Amerikában

2018. 11. 29.
Nagy feltűnést keltett a hír, miszerint az Egyesült Államokban a beavatkozást engedélyező 1973-as törvény óta a legalacsonyabbra csökkent az abortuszok száma. A Hetek utánajárt, milyen okok állhatnak a kedvező változás mögött?

 

Az Amerikai Járványügyi Hatósági Központok (Centers For Disease Control, CDC) november végén közzétett adatai szerint 1973 óta 2015-ben volt a legalacsonyabb az engedélyezett abortuszok száma az Egyesült Államokban. (Az adatokat a szövetségi államok összesítik, és ebből áll össze az országos eredmény, ezért jelenleg a 2015-ös számok a legfrissebbek. A várakozások szerint azonban a csökkenés az életvédelmet kiemelt kérdésként kezelő Trump-kormányzat hivatalba lépése és a civil szervezetek eredményes tevékenysége nyomán tovább folytatódik.)

A CDC adatai szerint az abortuszok száma 1980 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, és különösen az elmúlt évtizedben gyorsult fel. A mélypontot jelentő 1980-hoz képest a javulás több mint 50 százalék, 2006-hoz képest pedig 24 százalék, így az elmúlt időszakban átlagosan 2-4 százalék között volt évente. A tendencia – ha eltérő mértékben is – az egész országra jellemző, mert az államok nagy többségében az országos átlagnak megfelelő csökkenés történt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!