hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.11.29 (XXIII/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kapaszkodhatnak a magyarok

Csaknem egymillió külföldön élő román állampolgár szavazott a múlt hétvégi román elnökválasztáson – többségük a győztes Klaus Iohannisra. A diaszpóra politikai súlya akár az RMDSZ parlamentbe jutását is veszélyeztetheti a jövőben.

Kötéltánc a felemelkedés és válság szélén

Az elmúlt hat évben, a 2014-es kijevi tömegtüntetések óta Ukrajna nagyobb változáson esett át, mint az azt megelőző három évtizedben. A humoristából lett ukrán államfőhöz, Volodimir Zelenszkijhez fűzött pozitív remények fél év után a nagyhatalmi játszmáknak köszönhetően hirtelen oszlani látszanak.

Latin tavasz Dél-Amerikában?

A kontinensszerte végigsöprő demonstrációs hullám sorra rengeti meg Dél-Amerika államait – némelyik nem kevés emberáldozatot is követelve. De vajon mi állhat ennek a határokon átívelő jelenségnek a hátterében?

Belföld

Stadionstoptól a feltételes támogatásig

A magyar atlétika az ötödik legeredményesebb sportág Magyarországon, mégsincs olyan központja, amely segíthetné a továbblépést. Pedig egy ilyen stadion nemcsak az élsportnak, hanem a tömegsportnak is lökést adhatna – mondta a Heteknek Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó.

Iskolapadból az utcára?

A tiltakozások hatására nemrég lépett vissza a kormány az egyetemi, főiskolai felvételinél előírt középfokú nyelvvizsga követelményétől. Vélhetően ezért is bizakodók azok a szervezetek, melyek szombatra tüntetést hirdettek a közoktatás jövője miatt.

Hit és értékek

Miért Európa?

Bár az Európa elnevezést az ókori görögök adták kontinensünknek, a szó a mai értelemben csak a felvilágosodás idején terjedt el. A modern Európa-fogalmat kezdettől fogva a keresztény meghatározás kiszorítására használták.

HÁTTÉR

„Ülj le, nyugger!”

November elején a TikTok és az Insta­gram platformjait elözönlötték az #okboomer hashtaggel ellátott posztok, néhány hét alatt pedig a mémgyáraktól az új-zélandi parlamentig hatott az ifjabb Z és a társadalom gerincének számító boomer generációk közti elmérgesedett viszony.

Bumm-bumm...

Új, korszerű karaktergyilkos fegyver jelent meg  a kommunikáció piacán, az Ok Boomer. A kifejezés a világháború utáni gazdasági fellendülés (már ahol)  két évtizedében felnőtt nemzedék kárhoztatásának szimbóluma az utánuk következők részéről.

Jó a jóga?

Sokoldalú vita alakult ki a jóga megítéléséről Németh Sándornak a Hit Gyülekezete istentiszteletén elmon­dott szavai nyomán. Lapunk Ruff Tibor filozófus-teológust és Flaisz Endre filozófust, missziós-lelkészt (keretesben) kérdezte a téma kapcsán, valamint kíváncsiak voltunk arra is, miként értékelhető a jóga orvosi szempontból.

A jóga orvosi szemmel

Legtöbben, akik jógázni kezdenek, valamilyen egészségügyi problémára keresik a megoldást.

Az utóbbi 20 év miatt megérte az első 30

Szinte soha nem adnak páros interjút, ezért külön beszélgettünk velük. A Levente Péterrel készült interjú után következzék tehát a feleség és alkotótárs, Döbrentey Ildikó író, aki többek közt el­mondja: a ’60-as években sem volt könnyű hívőként társat találni.

Támadnak a rémálom baktériumok

Világszerte negyedóránként mintegy 20 ember veszíti életét olyan baktériumok miatt, amelyek ellenállóvá váltak a ma ismert gyógyszerek többségével vagy akár mindegyikével szemben. Ez a szám az előrejelzések szerint meredeken emelkedni fog.

KÁVÉSZÜNET

Az arany éve

Az elmúlt időszakban szakértők sora javasolta: fektessünk aranyba. Egy gazdasági laikus számára azonban nagy kérdés, hogy ki és milyen feltételekkel jár jól vele. Szakértő segítségével jártuk körbe a témát
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!