hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért Európa?
Így lett keresztényellenes jelszó a földrajzi név

2019. 11. 28.
Bár az Európa elnevezést az ókori görögök adták kontinensünknek, a szó a mai értelemben csak a felvilágosodás idején terjedt el. A modern Európa-fogalmat kezdettől fogva a keresztény meghatározás kiszorítására használták.

Köztudott, hogy Európát egy föníciai királylányról nevezték el. A mítoszok szerint e királylányba, Európéba beleszeretett a görögök főistene, Zeusz. Heverésző fehér bika képében jelent meg a tengerparton a lánynak, aki udvarhölgyei társaságában jött le oda. Európé elkezdett játszadozni a bikával, végül felült a hátára. A bika bevitte a tengerbe, majd elragadta, és meg sem állt vele Kréta szigetéig. Ott magáévá tette a királylányt. E perverz nászból született a híres Minósz király. Az ő nevéhez fűződik az első európai civilizáció, a minószi kultúra megteremtése az i. e. 3. évezredben.

Európa fárosza

A görögök pusztán földrajzi fogalomként használták az Európa elnevezést, és így vették át tőlük a római­ak is. Egyértelmű, hogy az Európa név az ókorban még nem szolgált semmiféle együvé tartozás, közös identitás vagy valamilyen magasabb civilizációs érték kifejezésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!