hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért Európa?
Így lett keresztényellenes jelszó a földrajzi név

2019. 11. 28.
Bár az Európa elnevezést az ókori görögök adták kontinensünknek, a szó a mai értelemben csak a felvilágosodás idején terjedt el. A modern Európa-fogalmat kezdettől fogva a keresztény meghatározás kiszorítására használták.

Köztudott, hogy Európát egy föníciai királylányról nevezték el. A mítoszok szerint e királylányba, Európéba beleszeretett a görögök főistene, Zeusz. Heverésző fehér bika képében jelent meg a tengerparton a lánynak, aki udvarhölgyei társaságában jött le oda. Európé elkezdett játszadozni a bikával, végül felült a hátára. A bika bevitte a tengerbe, majd elragadta, és meg sem állt vele Kréta szigetéig. Ott magáévá tette a királylányt. E perverz nászból született a híres Minósz király. Az ő nevéhez fűződik az első európai civilizáció, a minószi kultúra megteremtése az i. e. 3. évezredben.

Európa fárosza

A görögök pusztán földrajzi fogalomként használták az Európa elnevezést, és így vették át tőlük a római­ak is. Egyértelmű, hogy az Európa név az ókorban még nem szolgált semmiféle együvé tartozás, közös identitás vagy valamilyen magasabb civilizációs érték kifejezésére.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!