hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Ülj le, nyugger!”
Az #OKboomer jelenségről

2019. 11. 28.
November elején a TikTok és az Insta­gram platformjait elözönlötték az #okboomer hashtaggel ellátott posztok, néhány hét alatt pedig a mémgyáraktól az új-zélandi parlamentig hatott az ifjabb Z és a társadalom gerincének számító boomer generációk közti elmérgesedett viszony.

Az elmúlt években számos szakértőt foglalkoztatott a generációs különbségek kérdésköre, ami – leginkább a rohamos technológiai fejlődésnek köszönhetően – egyre nagyobb feszültséget gerjeszt a nemzedékek között. Ennek enyhítésére – az eltérésekből származó konfliktusok helyett az abból adódó előnyökre koncentrálva – generációs együttműködések születtek: óvodák nyíltak idősek otthonával egy fedél alatt, illetve multinacionális cégek különböző programokat szerveztek, hogy egymástól tanulhassanak a merőben eltérő módon szocializált munkavállalók. Az intergenerational equity – generációk közötti méltányosság – tudományága évtizedek óta vizsgálja a témakört, ám az eddigi, kölcsönös tiszteleten alapuló hangvételnek most úgy tűnik, véget vet a Z generáció. Ők hivatalosan azok a személyek, akik 1995 és 2009 között születtek. Ahogy a fenntarthatósági problémák – globális felmelegedés, klímaváltozás – mainstreammé váltak, a klímaváltozás hatásai pedig egyre égetőbb veszélyforrásnak tűnnek napjaink fiataljaira nézve, úgy éleződtek ki a konfliktushelyzetek a rájuk hagyott apokaliptikus jövőkép miatt tehetetlen Z generációsok és a világtörténelem eddigi leggazdagabb nemzedéke, az 1946 és 1964 között világra jött baby boomerek között. A probléma fontosságára az ifjabb nemzedék saját eszközeivel – cinikus, ám lényegre törő módszerrel – hívja fel a figyelmet: hashtagekkel és mémekkel definiálják két szóban a köztük tátongó hatalmas gondolkozásbeli szakadékot, melyről egyébként tucatnyi tanulmányt lehetne írni.

Öregek vagytok és rasszisták

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!