hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kapaszkodhatnak a magyarok
A román diaszpóra és a választások

2019. 11. 28.
Csaknem egymillió külföldön élő román állampolgár szavazott a múlt hétvégi román elnökválasztáson – többségük a győztes Klaus Iohannisra. A diaszpóra politikai súlya akár az RMDSZ parlamentbe jutását is veszélyeztetheti a jövőben.

Újabb öt évig lehet Románia államelnöke Klaus Iohannis, miután fölényesen, a szavazatok mint­egy 70 százalékát megszerezve nyert a múlt hétvégi választáson. Ellenfele, Viorica Dăncilă sorozatban a negyedik olyan szociáldemokrata államfőjelölt, aki alulmaradt a második fordulóban. Az utóbbi két elnökválasztáson a külföldön élő románok szavazataival nyert a jobbközép jelölt.

2009-ben a román Szociáldemokrata Párt jelöltje, Mircea Geoană az első exit-poll eredmények fényében államelnöknek tudhatta magát, olyannyira, hogy győzelmi beszédet is tartott. A szavazás másnapján jött a dráma, miután a külképviseleteken leadott szavazatok megszámlálását követően kiderült: Traian Băsescu nyerte meg a választást, ő marad tehát a Cotroceni-palotában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!