hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kötéltánc a felemelkedés és válság szélén
Miként oldható meg a kelet-ukrajnai konfliktus?

2019. 11. 28.
Az elmúlt hat évben, a 2014-es kijevi tömegtüntetések óta Ukrajna nagyobb változáson esett át, mint az azt megelőző három évtizedben. A humoristából lett ukrán államfőhöz, Volodimir Zelenszkijhez fűzött pozitív remények fél év után a nagyhatalmi játszmáknak köszönhetően hirtelen oszlani látszanak.

Kijev belvárosának utcáit járva akarva-akaratlanul jelennek meg a 2014-es Majdan téri tömegtüntetésekről szóló híradások képei, melyeken a (kezdetben békés) elbarikádozott tüntetők gumikereket égetve követelték az ukrán oroszbarát uralkodó elit, többek között Viktor Janukovics miniszterelnök lemondását, valamint az Európai Unió és Ukrajna között a csatlakozási megállapodások aláírását.

A jelenleg megfigyelhető békés politikai irányzat, valamint a hatalmi erők konszolidálódása az áprilisban lefolytatott demokratikus választások – és nem rendőrségi korrupció vagy csalások – eredménye. A 30 évvel ezelőtti függetlenedés óta – számos lehetőséget elhalasztva és a fájdalmas kompromisszumok vékony kötelén egyensúlyozva – most először sikerült Ukrajnának a „turbórezsimmel” olyan törvényjavaslatokat keresztülvinni, mint például a földterületek privatizációja vagy a képviselők immunitásának (felelősségmentességének) feloldása, melyek korábban el sem jutottak volna a parlamenti ülésekig.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!