hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Iskolapadból az utcára?
Gigatüntetést szerveznek a pedagógusok

2019. 11. 28.
A tiltakozások hatására nemrég lépett vissza a kormány az egyetemi, főiskolai felvételinél előírt középfokú nyelvvizsga követelményétől. Vélhetően ezért is bizakodók azok a szervezetek, melyek szombatra tüntetést hirdettek a közoktatás jövője miatt.

Nyár óta szervez tiltakozó akciókat a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), mivel a minisztériummal folytatott tárgyalásai nem vezettek eredményre – nincs előrelépés a bér- és óraszám, a munkaterhelés, a szakképzési törvény és a kötelező beiskolázás kérdésében sem. Mindezek miatt a PSZ úgy döntött, hogy november 30-ára demonstrációt szervez, 2020 januárjában pedig országos sztrájkot hirdet.

A tüntetést azután jelentették be a szakszervezetek, hogy a parlament elfogadta a szakképzési törvényjavaslatot. Ezután kisebb nyilatkozatháború jött: az Emmi és az ITM közös közleménye szerint „a tüntetés ismét az ellenzék és a Soros-hálózat politikai céljait, nem a pedagógusokat, pláne nem a gyermekeket szolgálja”. A PSZ ezt közleményben utasította vissza, mondván: kizárólag tagjai befizetéséből tartja fenn magát, és nem pártpolitikai célok vezérlik – ellenkező esetben az önkormányzati választások elé szervezték volna a demonstrációt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!