hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Macron másodszor: nyugtalan évekre számít az újraválasztott elnök

A franciák protestszavazása azt mutatja: még nem készek a Le Pen-féle jobboldali politikára, de Macronnal sem éppen elégedettek. Annál inkább örülhet a választási eredménynek Brüsszel, Washington, illetve a franciaországi muszlim közösség.

A Biden-akták: ezt hallgatta el a baloldali média az elnök fiáról

Mi a közös Ukrajnában, Kínában és néhány orosz oligarchában? Úgy tűnik, ha más nem is, a Hunter Bidenhez fűződő kapcsolatuk mindenképpen. Sorban hullanak ki az amerikai elnök fia körül a csontvázak a szekrényből, a liberális média viszont mélyen hallgat.

Musk és a Twitter: örülhetünk-e a váltásnak?

Többször elgondolkoztunk már a Hetekkel kapcsolatban a szerkesztőségben azon, hogy amennyiben az eltörlés kultúrája (cancel culture) valamiért bennünket is utolérne a Facebook és Instagram platformjain, akkor vajon hova fordulnánk, hol tudnánk elérni üzenetünkkel a nagy nyilvánosságot. Nyilván, egyáltalán az, hogy egy ilyen kérdés felmerül, jócskán felülértékeli az Ön által kézben tartott nyomtatott terméket, amelyet egyedül a nyomdai és szállítási árak, valamint az olvasók bizalma befolyásol.

Belföld

Alkalmazott politika: mi a közös Macronban és Orbánban?

Emmanuel Macron francia államfőt és – áttételes módon – Orbán Viktor miniszter­elnököt is megerősítette hivatalában az áprilisi választások időszaka. Arról, hogy ezután milyen jövő várhat a két állam közti kapcsolatokra, egy francia és egy magyar szakértőt kérdeztünk.

Miért és meddig emelkednek az élelmiszerárak?

Európában és Magyarországon élelmiszerhiány ugyan nem fenyeget, de könnyen elképzelhető, hogy korábban hétköznapinak számító élelmiszerek luxusnak számítanak majd.

"Érezzük, hogy nem vagyunk egyedül" - Exkluzív riport Kárpátaljáról

„Meglátod, Kárpát­alján nincs para, háborúnak nyoma sincs. Mosolygós embereket fogsz látni, meg legfeljebb azt, hogy sokan vannak az utcákon” – biztat Kovács Sándor, a HISZ vezetője, amikor szombat hajnalban elindulunk a Szeretet­szolgálat konvojával Ukrajnába.

Kedves Olvasó!

Szeretnénk megköszönni, hogy az elmúlt években velünk volt, hálásak vagyunk a bizalomért, és reméljük, hogy értékorientált tartalmainkkal segítettük az eligazodást, tájékozódást ebben az egyszerűnek és könnyűnek semmiképpen nem mondható korszakban.   

Hit és értékek

Ortodox farmerek építik újjá a bibliai földet

Szó szerint legalább a fél világgal dacolnak azok az izraeli farmerek, akik az ősi bibliai földön, Júdeában és Szamariában építkeznek. Ari Abramowitz rabbi egy szőlészetet és állatfarmot létesített, ahol keresztény zarándokcsoportokat is rendszeresen fogadnak. A mintagazdaság jövője azonban bizonytalanná vált.

A képmutatás és tiltás csak még több erőszakhoz vezet – állítja Tuly Weisz rabbi

„Amikor vérontás zajlik pészach és húsvét ünnepe alatt a Templom-hegyen, ideje elgondolkodnunk a Templom felépítéséről” – írta a Jerusalem Postban megjelent vélemény­cikkében Tuly Weisz rabbi. A részben magyar származású szerzőt többek között arról kérdeztük, milyen fordulatot vár a jeruzsálemi szent hely ügyében.

HÁTTÉR

A zseni gépemberektől a szexrobotokig

Az intelligens gépekkel kapcsolatos csodálatunk és félelmeink leginkább a múlt század popkultúrájában formálódtak. Ahogy pedig a 2020-as évek zűrzavaros tengerén hajózunk, egyre jobban ráébredünk a közelgő változásra. Mit csinálunk, ha itt lesznek az igazi ésszel rendelkező humanoid robotok?

A tekintély eltörlése: merénylet a szabadság ellen

Több gondolkodó is úgy véli, hogy éppen azért, mert túlságosan szabadok akarnak lenni. De nem mindegy, mitől vagyunk szabadok. Mostanában már a szabadságról is máshogy beszélnek. Mintha a korábbi megszokott fogalmak a társadalmi igazságosság és a kritikai fajelmélet nyelvezetére íródtak volna át. Azt mondják például, hogy a szabadság iránti igény a fehér felsőbbrendűség megnyilvánulása.

Meddig tartja magát a készpénz?

Az immáron 76 éve használatban lévő magyar fizetőeszköz, a forint számos formai és értékbeli változáson ment keresztül. Az újabb bankjegyek és érmék kibocsátása, a régiek bevonása mögött jelentős indokok húzódnak meg, melyek részben a változó gazdasági helyzet, illetve a technológiai fejlődés eredményei.

KÁVÉSZÜNET

Az Ararát népe: Örményországi úti beszámoló

Mit kell tudnunk az országról, ahol földet ért a Bárka, az országról, ahol időszámításunk szerint 301 óta folyamatosan államvallás a kereszténység? Az örményeket, bár évezredek óta élnek a Kaukázus vonulatai mentén, száz éve megpróbálták kiirtani.

Hogyan kezeljük a véleménykülönbségeket?

Értékek, vélemények ütközése folyhat kulturált és kulturálatlan vita formájában egyaránt. Ahhoz, hogy az előbbi érvényesüljön, nem árt tudatosítani, hogy nem a másik véleményét, értékrendjét kell elfogadnunk, hanem az eltérő vélemény formálására való jogát.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!